PETNICA RASPISALA KONKURS ZA 2019: Srednjoškolci, javite se! Ko hoće više da uči i zna, a voli nauku, ovo je velika šansa
Foto: Beta/Nikola Božić

šansa za talente

PETNICA RASPISALA KONKURS ZA 2019: Srednjoškolci, javite se! Ko hoće više da uči i zna, a voli nauku, ovo je velika šansa

Društvo -

VALJEVO - Istraživačka stanica Petnica, evropska prestižna institucija za rad sa mladim talentima, raspisala je konkurs za prijavljivanje za njene programe u 2019. godini.

Srednjoškolci iz svih krajeva naše zemlje, bez obzira na tip škole, a koji imaju interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke su dobrodošli da se prijave za učešće na programima ove prestižne institucije, navedeno je u saopštenju iz Petnice.

Nikola Božić, programski direktor u Petnici, podseća da istraživačka stanica Petnica već 36 godine uspešno radi na obrazovanju mladih generacija koje se zanimaju za prirodne, društvene i tehničke nauke, i koje žele da se usavršavaju i prave prve korake u nauci.

"Zainteresovani srednjoškolci, kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektorniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istroiju, lingvistiku, arheologiju ili grafički dizajn dobro došli su da se prijave na konkurs Petnice", poručio je Božić.

On objašnjava i ko su oni koji treba da dođu u Petnicu: "Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju imati najbolje ocene, ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Dovoljno je da nam svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se među svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postaće polaznici naših programa".

Nakon procesa izbora, polaznici će naredne godine imati priliku da u Petnici svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi, a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

Božić objašnjava da Petnica raspolaže vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama - za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju, te da je u planu izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije.

Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalne i fleksibilne i omogućavaju mladima da dožive iskustvo naučnog istraživanja na realnim problemima uz pomoć profesionalne naučne opreme.

foto: Beta/Nikola Božić

"Imamo svoj hotel kapaciteta 170 mesta u sobama sa 1, 2,3 i 4 ležaja. Sve sobe su sa kupatilom i klimatizovane. U okviru hotela je i desetak sala za rad različitog kapaciteta. Restoran sa kuhinjom može jednovremeno uslužiti do 250 osoba. Petnička naučna biblioteka sadrži preko 50,000 knjiga i časopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija. Uslovi za rad su, dakle, odlični", navodi Božić.

Kaže i da su obrazovne aktivnosti u Petnici oslonjene na široku mrežu od preko 800 stručnih saradnika koji u svojstvu gostujućih predavača, mentora ili savetnika učestvuju u kreiranju i izvođenju različitih kurseva i kampova. Oni, dodaje, dolaze iz preko stotinu fakulteta ili naučnih instituta i danas najveći deo njih su bivši polaznici petničkih programa, a sve to, kako navodi, ukazuje na visok kvalitet programa, kao i na aktuelnost sadržaja.

Prijava za programe u Petnici može se skinuti sa njihovog sajta, a nakon toga je potrebno pročitati dokumentaciju i predstaviti se kroz formular, autobiografiju, motivaciono pismo i esej.

"Pozivamo i roditelje, bake i deke, ali i nastavnike, da predlože onima za koje misle da će im boravak u Petnici značiti u napredovanju da se prijave. Vrlo je važno da to učenici sami urade", kaže Božić.

Iako je najveći broj petničkih kurseva, kampova ili seminara dizajniran za srednjoškolce, postoji i dosta aktivnosti namenjenih nastavnicima i studentima.

Svake godine više od 2000 učenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici. Ova ustanova je stekla veliki ugled zahvaljujući inovativnim metodama rada, kao i zbog izvanrednih rezultata u otkrivanju mladih talenata i podršci njihovom kvalitetnijem obrazovanju i razvoju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Nikola Božić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track