Najnovije vesti

PRIVATNI DETEKTIVI MOGU DA VAS PRATE I PROVERE DA LI STE NA LAŽNOM BOLOVANJU! Agent otkriva: Prvo pričamo sa komšijama i prijateljima, a onda...
Foto: Printscreen Prva

NOVA OVLAŠĆENJA AGENCIJA

PRIVATNI DETEKTIVI MOGU DA VAS PRATE I PROVERE DA LI STE NA LAŽNOM BOLOVANJU! Agent otkriva: Prvo pričamo sa komšijama i prijateljima, a onda...

Društvo

"Kontaktirajte nas i mi ćemo izvršiti proveru lažnog bolovanja u vašoj kompaniji" glasi oglas na sajtu jedne beogradske detektivske agencije, što je inače i posao za koji su privatni detektivi nedavno dobili ovlašćenja.

Šta tačno mogu da rade agenti i na koji način vrše proveru da li je radnik zaista bolestan, razgovarali su u Jutarnjem programu sa Jovanom i Srđanom direktor agencije Protecta MCI Ratko Jolić i pomoćnik poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Zlatko Petrović.

"Poslodavac prema postojećem zakonu ima pravo da kontrološe da li je radnik zaista na opravdanom bolovanju. Prema novom Zakonu o detektivskim delatnostima, poslodavac ima pravo da nas angažuje", navodi Ratko Jolić.

foto: Printscreen Prva

Na pitanje na koji tačno način će detektiv da utvrdi da li je radnik na lažnom bolovanju ili ne, Jolić dodaje:

"Možemo da pitamo komšije, odnosno da obavimo razgovor sa njima, imamo pravo da kontaktiramo prijatelje, da odemo na prijavljenu adresu", navodi Jolić.

Kako dalje navodi, da ne bi bilo zabune, radnik ima pravo da prošeta, izađe i tome slično, ali ne i da stiče dohodak dok je na bolovanju, odnosno da radi negde.

Sa druge strane, pomoćnik poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Zlatko Petrović kaže da se mora voditi računa o vladavini prava.

"Nije u zakonu tačno napisano da poslodavac ima pravo da angažuje privatne detektive, iako tako stoji u Zakonu o detektivskim delatnostima. Detektiv kod lekara ne bi smeo da dobije nikakve informacije, jer se nečiji karton dobija samo uz odluku suda ili pismeni pristanak lica", dodaje Petrović, koji se osvrnuo i na usluge jedne detektivske agencije, koja na svom sajtu nudi usluge "medene zamke".

foto: Printscreen Prva

"U sklopu medene zamke, koja je zapravo praćenje muža ili žene, piše da nude atraktivne agente", dodaje Petrović i pita se da li je po zakonu da detektivska agencija nudi lepeze atraktivnih agenata.

Voditeljka Jovana Joksimović je dala primer za medenu zamku kada žena posumnja u nevernog muža, a onda angažuje atraktivnu detetktivku koja ga zavede i potom sve to pošalje ženi.

Šta radi detektiv

Nema pravo uvida u medicinsku dokumentaciju, odlazim da vidim gde taj čovek živi. Obilazim komšiluk, prijatelje i uvek se predstavim. Pitam ih gde on odlazi i zašto nije na poslu. Onda recimo mogu da odem na njivu koja je u njegovom vlasništvu i zateknem ga kako ore njivu. Dovoljan je dokaz što sam ga video, ne moram ni da ga fotografišem", objašnjava Jolić.

Na pitanje kolika je cena te usluge, Jolić je dodao da sve zavisi od usluge i da se ona naplaćuje po satu, ali da je okvirna cifra oko 25 evra po satu.

(Kurir.rs/S.Ć.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...