DOKTORI UPOZORAVAJU: Požurite po vakcine, sprečite epidemiju gripa!
Foto: Nebojša Mandić

lekari savetuju da se građani što pre zaštite

DOKTORI UPOZORAVAJU: Požurite po vakcine, sprečite epidemiju gripa!

Društvo -

U Srbiji se pojava većeg broja slučajeva gripa očekuje u decembru, a kako bismo se zaštitili od virusa i mogućih komplikacija, lekari savetuju da se što pre prime vakcine kako bi se stvorio kolektivni imunitet i sprečila epidemija!

Prema očekivanjima srpskih epidemiologa, ali i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", tipovi virusa koji će nas od decembra "napadati" biće AH1N1, poznat i kao svinjski grip, AH3N2 i virus tipa B.

Doktorka Branka Lazić iz Doma zdravlja "Stari grad" u Siminoj ulici kaže za Kurir da se kod njih vodi evidencija infekcija disajnih puteva, ali i oboljenja sličnih gripu, i da se broj pacijenata za sad nije povećao.

- Moramo znati da je vakcini potrebno dve do tri nedelja da deluje, u zavisnosti od imunog sistema, i zato je važno primiti je što pre. Građani vakcinu mogu kupiti u apoteci i vakcinisati se kod svog izabranog lekara. To je veoma važno pre svega zbog lične zdravstvene zaštite, ali i zbog kolektivnog imuniteta. Postoje određene grupe ljudi koji zbog neke svoje osnovne bolesti ili, recimo, hemioterapije ne smeju da prime vakcinu, a ne bi valjalo ni da se razbole. Takođe, bebe do šest meseci ne bi smele da prime vakcinu. Grip može biti posebno opasan pre svega zbog mogućih komplikacija, kao što su upala pluća ili srednjeg uha ili bronhitis - kaže doktorka Lazić i dodaje da nas vakcina štiti od virusa gripa tokom šest meseci.

Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva predviđena je obavezna vakcinacija lica koja su u posebnom riziku od teških formi bolesti, komplikacija i smrtnog ishoda.

- Ove kategorije čine trudnice i sva lica starija od šest meseci života s hroničnim poremećajima plućnog sistema, uključujući astmu, poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, neurološkim poremećajima, imunosupresijom, uključujući osobe sa HIV ili sidom i primaoce transplanta - navodi se u "Batutu".

Simptomi gripa: - gušobolja - vodenasto curenje iz nosa - zapušen nos - kašalj - temperatura do 39 - malaksalost - glavobolja - bolovi u mišićima - gubitak apetita

Rizične grupe: - oboleli od bilo koje hronične bolesti (posebno srca, disajnih puteva, dijabetesa, Adisonove bolesti) - deca - trudnice - dojilje - stari

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track