LONČAR: Zahvaljujući elektronskim receptima manje pacijenata u čekaonicama
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ministar obišao dom zdravlja palilula

LONČAR: Zahvaljujući elektronskim receptima manje pacijenata u čekaonicama

Društvo -

Za godinu dana od uvođenja e-recepta, za 20 do 60 odsto je smanjen broj pacijenata koji dolaze kod lekara samo zbog recepata, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je danas posetio dom zdravlja Palilula, gde se uverio kako funkcioniše ta elektronska usluga i istakao da je u sistemu 63,3 miliona prepisanih e-recepata, od kojih je oko 4,7 miliona obnovljivoh terapija na dva do šest meseci, za hronične pacijente.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hronični bolesnici više ne moraju više 12 puta godišnje da odlaze kod lekara, već samo dva puta, jer im e-recept omogućava da tokom šest meseci podižu propisanu terapiju u bilo kojoj apoteci.

Lekari sada mogu da imaju uvid u sistem i provere da li pacijent koji ima hroničnu bolest redovno uzima propisanu terapiju, a imaju i više vremena da se posvete drugim pacijentima.

Lončar je istakao da je namera Ministarstva da do kraja godine izbaci sve papirne recepte, koji bi se prepisivali u situacijama kada lekar ide u kućnu posetu, gde nema moguhnosti da uđe u sistem.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je takođe naveo da je u sistemu 158 domva zdravlja, uz tri ustanove za zdravstvenu zaštitu studenata, 15 zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije, kao i 36 ustanova socijalne zaštite.

"U zavisnosti od ustanove između 20 i 60 procenata je smanjen broj pacijenta koji dolaze kod lekara samo zbog recepta", podvukao je Lončar.

U sistem su uključene 3.584 apoteke, dok 10.100 lekara ima pravo da prepiše e-recept.

Lončar je naveo da je cilj da u sistem uđu i HIV oboleli, kako ne bi morali često da dolaze po prepisivanje terapije, već, ako se terapija ne menja, samo jednom ili dva puta godišnje.

"Pokazali smo da, kada smo uporni, možemo ovo da uradimo. Želimo da imamo pregled u svakom momentu - šta se dešva u zdravstvenom sistemu Srbije, šta imamo na stanju u domovima zdravlja, kliničkim centrima, bolnicama, od lekova, materijala... koliko šta košta i da svima bude jasno gde se potroši svaki dinar u zdravstvu. To nam je cilj, a sa ovim smo pokazali da može da se vidi u realnom vremenu koliko šta košta u zdravstvenom sistemu", poručio je ministar.

Da je pacijentima lakše, kaže penzionerka Vesna Petrović, koja ističe da joj mnogo znači što sada kod lekara dolazi samo dva puta godišnje po terapiju, koju može da podigne u bilo kojoj apoteci u zemlji, jer leti često nije u Beogradu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Do pre par meseci sam imala i problema sa kukom, teško sam se kretala i ovo mi je olakšalo da ne moram da dolazim kod lekara svakih mesec dana, već samo dva puta", kaže 71-ogodišnja penzionera.

E-recept zaživeo je pre godinu dana, a Dom zdravlja Palilula bio je jedan od prvih koji je uveo tu uslugu.

Direktor Aleksandar Stojanović pojasnio da je da je značajno smanjena papirologija, a e-recept znači i da pacijenti, s ozbirom da pacijenti ne dolaze više jednom mesečno kod lekara, uštede i na participaciji.

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović naveo je da sredstvo za stvaranje efikasne, ekonomične i transparentne javne uprave, upravo - elektronska javna uprava.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

To, kaže, pokazuju i informacioni sistem "Bebo, dobrodošla na svet" i eZup, ali je možda i naveći ali je mozda i najveći i najvidljiviji upravo elektronski sistem koji pruža uslugu e-recept.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track