ALARMANTNO! Svaka druga žena u Srbiji je žrtva nasilja! Trpe TEROR, ali se odlučuju da ćute
Foto: Matej Leskovsek

poražavajuće

ALARMANTNO! Svaka druga žena u Srbiji je žrtva nasilja! Trpe TEROR, ali se odlučuju da ćute

Društvo -

Svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja: fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a najstrašnije je što vrlo često to ostaje skriveno u četiri zida, daleko od očiju javnosti, daleko od nadležnih institucija.

Od početka godine je u porodičnom nasilju ubijeno 29 žena, a uprkos stalnim apelima da se svaki vid nasilja prijavljuje, žene se, zbog velikog straha, najčešće povlače u sebe i biraju ćutanje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uoči obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama obišla je jednu od sigurnih kuća.

- Dajemo sve od sebe da se sistemski borimo protiv nasilja u porodici. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je na snazi od 1. juna 2017. godine, ali ovo je i dalje ogroman problem. Ili je sve veći, ili je sve vidljiviji - kazala je premijerka.

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kaže za Kurir da žene koje su izložene zlostavljanju svakodnevno trpe kombinaciju različitih vidova nasilja.

- Izvršioci nasilja najčešće su članovi porodice, suprug, otac, brat ili ujak. Takođe, među nasilnicima su često i muškarci kojima je žena okružena na poslu, a posebnu grupu nasilnika čine bivši partneri koji se teško mire sa prekidom zajednice. Postoje brojni razlozi zbog kojih žrtve skrivaju nasilje. Najčešće je to strah za sebe i za decu.

Iako je jasno da su u takvim odnosima žene žrtve, one uglavnom preispituju postojanje svoje krivice, a smatraju i da će ih okolina okriviti.

- Tako ostaju u začaranom krugu nasilja, verujući da će se sve promeniti i da će biti bolje - ističe Paunovićeva.

Crna statistika

  • policija je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrekla 36.370 hitnih mera, od toga 11.212 mera koje se odnose na privremeno iseljenje nasilnika iz stana
  • u 25.158 slučajeva izrečena je mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira s žrtvom nasilja i prilazi joj
  • zbog nepoštovanja izrečene hitne mere podnete su 2.404 prekršajne prijave
  • samo od početka ove godine izrečeno je ukupno 23.118 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana

Brankica Janković Ohrabriti žene da prijave nasilnika

Porodično i partnersko nasilje nad ženama je veliki društveni problem i zbog toga je potrebna puna primena ne samo Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je ključan, već efikasna primena svih raspoloživih mera i u prevenciji, kaže za Kurir Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost. - Neophodno je ojačati centre za socijalni rad. Nedovoljni kapaciteti ne smeju biti alibi za tragične ishode nasilja, čemu smo, nažalost, bili svedoci.

Velika akcija Kurir doprineo boljem tretmanu žrtava

Kurir je 2016. godine pokrenuo kampanju "Stop nasilju", koja je usledila nakon užasavajućeg porodičnog nasilja u kojem se nad Marijom Ferizović brutalno iživljavao nevenčani suprug i koji ju je čak i žigosao! Našoj akciji su se pridružile brojne poznate ličnosti, a kampanja je rezultirala donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

(Kurir.rs/Silvija Slamnig)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track