SVEČANA AKADEMIJA U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU Vučić: Srbija više ne gubi! To su pre 100 godina mogli naši preci, možemo mi, a moći će i naša deca! (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

ceremonija obeležavanja veka od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

SVEČANA AKADEMIJA U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU Vučić: Srbija više ne gubi! To su pre 100 godina mogli naši preci, možemo mi, a moći će i naša deca! (KURIR TV)

Društvo -

NOVI SAD - Stogodišnjica završetka Velikog rata i vek od Prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji svečano se obeležava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

KURIR TV UŽIVO JE PRENOSILA SVEČANU AKADEMIJU

Svečanoj akademiji prisustvuje državni vrh Srbije i Republike Srpske, a otpočeta je intoniranjem državne himne Bože pravde. Usledio je i video prilog sastavljen od prelepih kadrova delova Srbije, ali i likova velikih prosvetitelja, pisaca, pesnika, naučnika i vladara zbog kojih nam se svet divi. Idejna poruka akademije je "Da čuvamo zajedništvo u budućnosti".

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je pokrovitelj i počasni predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918 - 2018.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prisutnima se na početku obratio Igor Mirović, predsednik pokrajinske Vlade Vojvodine, poručivši da su načela slobode, ravnopravnosti, zajedništva i prosperiteta za sve vodila svojevremeno velike ljude u srpskom narodu.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Sloboda koja je tada stigla nije bila samo rezultat pobedonosnog hoda vojske, već su tada samo stvoreni uslovi za demokratsku sublimaciju borbe čiji je simbol bio najveći među nama - Svetozar Miletić. Sloboda koja je tada izvojevana prolazila je kroz brojna iskušenja, ali je sačuvana. Ona je neodvojivi deo Republike Srbije, a ponosni smo i na načelo ravnopravnosti i kulturoloških razlika koje ovde zajedno postoje, a iz kojih je proistekao prosperitet na brojnim nivoima. Naše zajedništvo niko nikada ne može i neće narušiti", podsetio je Mirović.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Hor je potom otpevao "Tamo daleko", tradicionalnu pesmu iz Prvog svetskog rata u spomen na albansku golgotu srpske vojske.

foto: Printscreen

Usledilo je podsećanje na završni deo predstave Juga Radivojevića "Svetozar", u čast Svetozara Miletića, koja je sinoć na sceni Srpskog narodnog pozoršta premijerno izvedena.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je potom čestitao Srbiji, Vojvodini i svim ljudima ovaj veliki dan poželevši da "vek koji je prošao - živ vijek i vijekov".

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Na Aranđelovdan pre 100 godina srpska vojska je oslobodila Banjaluku, donela nam slobodu i sve opštine banjalučke regije tražile su prisajedinjenje Srbije. Nažalost, zahtev je nerealizovan. Ali i danas gledamo Srbiju, njenu snagu i moć kao naš ponos i našu zemlju. Srbi su i u tom i u Drugom ratu doneli slobodu svima na ovim prostorima. Danas RS i Srbija sarađuju na javećem maksimumu od kad Srpska postoji, zato i zajedno proslavljamo naše nacionalne praznike. Moramo čuvati regionalnu stabilnost i uvažavati međunarodne sporazume, ali ću kao Srbin reći - žao mi je što nismo zajedno. Nemoj neko slučajno da mi je rekao da sam bosanski Srbin. Ja sam Srbin, govorim srpski, time se ponosim. Ne volim kad me neko naziva Bosancem, šta je to bosansko? Mi smo Srbi Republike Srpske, mi smo Srbi! Živela Srbija, živela Republika Srpska, živeli svi Srbi", poručio je Dodik.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Usledilo je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je sa bine na samom početku podsetio da su "veliki ljudi činili velika dela, a srce i pamet odgovorili isto".

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Težnje srpskog naroda sa ovih prostora i njegova borba za prisajedinjenje Srbiji tada su postali stvarnost. Sa ponosom kažemo da je jesen 1918. godine razdoblje naših najvećih uspeha i dan kada su počeli da se ostvaruju snovi naših predaka. 25. novembar je jedan od najvećih datuma u modernoj srpskoj istoriji. Danas odajemo počast i svim običnim ljudima kojima je bilo draže da vide šajkaču nego svoju majku, izvojevali najveću istorijsku pobedu srpskog naroda i prisajedinili Vojvodinu Srbiji. Ta moć i istrajnost spojili su se u skupštinu tog dana, težnja za zajedništvom je poticala iz same duše naroda. Prisajedinjenjem je ostvaren istorijski san o srpskom jedinstvu opevanom u himni Svetom Savi. Nikada nećemo moći da ujedinimo sve teritorije gde živi naš narod, ali moramo ujediniti naš narod i sačuvati naš jezik i tradiciju. Mi svi imamo jednu, srpsku košulju. Mi nemamo pravo da u paramparčad razbijemo budućnost, jer u nju moramo gledati i ka njoj ići. Zato se ljute na nas Srbe, jer smo prestali da gubimo. Kada su to pre 100 godina mogli naši preci, moći ćemo i mi, moći će i naša deca. Živela Srbija", zaključio je predsednik Vučić.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track