SRPSKA CRKVA IMA ISTORIJSKU ULOGU: Spasava pravoslavlje! SPC traži hitan Svepravoslavni sabor
Foto: Marina Lopičić

Trud

SRPSKA CRKVA IMA ISTORIJSKU ULOGU: Spasava pravoslavlje! SPC traži hitan Svepravoslavni sabor

Društvo -

Ne odustaju! Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastao se s vaseljenskim patrijarhom i rekao mu da je neophodno rešiti problem nastao s idejom o autokefalnosti Ukrajinske crkve

Srpska pravoslavna crkva nalazi se u istorijskoj ulozi čuvara jedinstva pravoslavlja!

SPC zahteva hitno zasedanje Svepravoslavnog sabora kako bi se sprečio raskol u pravoslavnom svetu, što bi bilo posledica davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi od strane Vaseljenske patrijaršije.

foto: AP

Početkom novembra ukrajinski predsednik Petro Porošenko i patrijarh carigradski Vartolomej potpisali su sporazum o stvaranju Ukrajinske pravoslavne crkve, što je dodatno rasplamsalo sukob između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije, s obzirom na to da se Moskva tome oštro protivi.

Patrijarh srpski Irinej je uputio i pismo Vartolomeju, a prilikom njihovog nedavnog susreta u Solunu Irinej mu je sugerisao da bi bilo dobro da odustane od svoje ideje. Sveti arhijerejski sabor SPC je nakon zasedanja saopštio da je odluka Carigradske patrijaršije neutemeljena, a "odluka o rehabilitaciji raskolničkih grupa neprihvatljiva", te da ih stoga SPC neće priznati.

foto: Kurir

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović sastao se u četvrtak s patrijarhom Vartolomejom u Istanbulu i izneo mu jasan saborski stav SPC o neophodnosti sazivanja Svepravoslavnog sabora, na kojem bi bio rešen pomenuti veliki problem, ali i mnoga druga nerešena pitanja u pravoslavlju.

foto: Fonet

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk smatra da je SPC osvetlala obraz. - Zaista smo jednoglasni o tom pitanju, ali apsolutno ćemo sve učiniti i lično, i kao Sabor, i kao crkva da tu pomognemo i da se očuva mir u pravoslavlju. SPC se opredelila prema onome što ona drži da je istina i smatra da je ovo velika rana na telu pravoslavlja i učiniće sve što može da se ta rana zaceli. Mislim da je poseta mitropolita Amfilohija carigradskom patrijarhu apsolutno na liniji te želje, težnje i aktivnosti SPC - rekao je za Kurir episkop Ćulibrk.

Brojke 2016. godine održan poslednji Svepravoslavni sabor na Kritu 7 meseci prošlo od zahteva tzv. Ukrajinske crkve za priznavanje autokefalnosti

Dimitrije Kalezić

Patrijarh Irinej i SPC ulažu velike napore

foto: Zorana Jevtić

Protojerej-stavrofor i profesor u penziji Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić kaže za Kurir da SPC ne odustaje od očuvanja mira u pravoslavlju: - Naša crkva i patrijarh Irinej ulažu velike napore kako bi se sprečio raskol. Svakako je dobra ideja to što SPC predlaže Svepravoslavni sabor, a verujem da će se trud naše crkve i patrijarha Irineja isplatiti.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Marina Lopičić, mitropolija crnogorosko-primorska, AP, Fonet, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track