TEROR ALBANACA: Predstavnik OEBS-a zabrinut zbog nedostupnosti srpskih štampanih medija na Kosovu i Metohiji
Foto: Stefan Jokić

TEROR ALBANACA: Predstavnik OEBS-a zabrinut zbog nedostupnosti srpskih štampanih medija na Kosovu i Metohiji

Društvo -

On je podsetio na potrebu očuvanja prava svih gradjana na pristup informacijama na svom maternjem jeziku

BEČ/BEOGRAD - Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je danas zabrinutost zbog restriktivnog uticaja koji su nedavno uvedene trgovinske mere na Kosovu imale na distribuciju srpskih štampanih medija, saopšteno je danas iz kancelarije predstavnika OEBS-a.

On je podsetio na potrebu očuvanja prava svih gradjana na pristup informacijama na svom maternjem jeziku.

"Pristup novinama, uključujući srpskim štampanim medijima, mora biti garantovano za sve gradjane i lokalne zajednice u svakom trenutku", rekao je Dezir i dodao da "mediji i pristup informacijama ne treba da budu kolateralne žrtve sadašnje situacije", navodi se u saopštenju.

OEBS navodi da je posle uvodjenja povećanih uvoznih carina na srpske proizvode prošle nedelje javljeno da nikakvi srpski mediji nisu stigli u prodavnice na Kosovu.

"Podsećam da nesmetano pravo gradjana na informacije i pluralističku štampu mora biti osigurano i zaštićeno u svim uslovima, bez prepreka", rekao je Dezir.

On je naveo da treba uzeti u obzir prava na informacije na maternjem jeziku i da mere koje ograničavaju medijski pluralizam treba da budu ukinute, pošto mediji predstavljaju ključni stub demokratije, navodi se u saopštenju. ;

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track