IZBEGNUTA TRAGEDIJA U VRTIĆU "LANE" U VRČINU: Lekari spasli devojčicu, majka i vaspitačica nisu uspevale da je probude!
Foto: AP/Ilustracija

Sreća LEKARI spasili dete

IZBEGNUTA TRAGEDIJA U VRTIĆU "LANE" U VRČINU: Lekari spasli devojčicu, majka i vaspitačica nisu uspevale da je probude!

Društvo -

Velika tragedija izbegnuta je juče u beogradskom naselju Vrčin! Naime, jednogodišnja devojčica D. B. legla je da spava u vrtiću predškolske ustanove "Lane", a kada majka i vaspitačica nisu uspele da je probude, nastala je prava drama. Hrabrošću i posvećenošću lekara ambulante u Vrčinu, Hitne pomoći iz Grocke, ali i Instituta za majku i dete u Beogradu dete je reanimirano i vraćeno u život!

- Oko 13 časova u Institut je primljeno žensko dete uzrasta 12,5 meseci. Posle spavanja u vrtiću majka i vaspitačica su primetili da dete ne daje znake života. Oživljavanje je započeto u ambulanti u Vrčinu i nastavljeno u kolima Hitne pomoći iz Grocke. Dete je primljeno na intenzivnu negu Pedijatrijske klinike bez spontane srčane radnje i disanja. Nastavljene su mere oživljavanja i uspostavljena je srčana radnja. Dete se trenutno nalazi na mehaničkoj ventilaciji, odnosno takozvanim veštačkim plućima - saopštili su iz Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" i dodali da zasad nije poznato šta je dovelo do ovog stanja deteta, ali da su svi uzorci poslati na analizu.

Međutim, srećnim vestima juče je prethodila prava drama, pa se prvo pretpostavljalo da je dete preminulo. B. D. juče je u vrtić došla potpuno zdrava i celo jutro se igrala.

- Malecka ima tek nešto više od godinu dana i prvi put je juče trebalo da spava u vrtiću. Njena majka je isto vaspitačica, ali ne radi tu gde je bila smeštena njena ćerka. Majka je došla juče po nju ranije i oko podneva zamolila koleginicu da ide da je probudi kako bi išle ranije kući. Međutim, kada je vaspitačica pokušala da probudi dete, videla je da nešto nije u redu i da devojčica ne diše. Majka i vaspitačica su uzalud pokušavale da je probude... - kaže izvor Kurira i dodaje da je dete zatim kolima Hitne pomoći transportovano u ambulantu u Vrčinu.

- Malu su doneli u ćebencetu i kod nje je konstatovan prestanak srčane radnje i disanja. Lekari su odmah pokušali da je reanimiraju i dali joj adrenalin, došle su dve Hitne pomoći, verujte, cela zgrada se skupila oko deteta, mislim da su lekari i sestre uradili sve samo da je vrate u život. Devojčica, koja je jedva davala znake života, zatim je prebačena za Beograd na Institut za majku i dete, gde su takođe odmah počeli sa reanimacijom. Srećom, pa je dete preživelo! Pretpostavili su da je u pitanju sindrom iznenadne smrti kod odojčeta, pošto devojčica nije imala nikave povrede - priča naš sagovornik.

U vrtiću ništa ne znaju

U centrali PU "Lane" u Grockoj nam je juče rečeno da smo dobili računovodstvo, da nema nikog iz uprave i da pozovemo Sekretarijat za informisanje grada Beograda. Na naše insistiranje da se radi o životu deteta i da je stvar prilično hitna, rečeno nam je da nisu čuli ništa o tome i da pošaljemo zvaničan upit. U vrtiću "Lane" u Vrčinu žena koja nam se javila na telefon rekla je da ide da vidi s kim možemo da razgovaramo, međutim, veza se zatim prekinula, a njihov broj telefona je ostao zauzet do kraja dana.

Nažalost, slična tragedija nije mogla biti izbegnuta pre dve godine, 2016, kad je 10. februara dvogodišnji Mateja Mitić preminuo u vrtiću "Dečji lug". On je bez svesti vozilom Hitne pomoći dovezen na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Posle reanimacije, dete je preminulo, a sumnja se da je umrlo od takozvanog sindroma iznenadne smrti (SIDS).

Kuri.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track