Najnovije vesti

SEDNICA U SUBOTICI: Jasna Vojnić nova predsednica Hrvatskog nacionalnog veća
Foto: Printscreen/Youtube

IZGLASANO

SEDNICA U SUBOTICI: Jasna Vojnić nova predsednica Hrvatskog nacionalnog veća

Društvo

Jasna Vojnić izabrana je sinoć za novu predsednicu Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), na sednici tog tela u Subotici, javlja subotica.info.

 

Kako navodi, reč je o telu koje predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

 

Vest o izboru nove predsednice HNV prenela je i hrvatska agencija Hina, ističući da je Vojnićeva, inače psiholog iz Subotice, najavila da će "HNV ravnomerno razvijati institucije u svim sredinama u kojima živi hrvatska manjina".

 

Ona je dodala da će HNV predstavljati sponu s katoličkom "crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama u Srbiji".

 

"Veće mora nastojati da stvori uslove da naše porodice imaju razloga da ostanu da žive ovde", rekla je ona.

 

Vojnić je dodala da će ulaganje u obrazovanje biti među njenim prioritetima, ali je napomenula da ni područja kulture, informisanja i zvanične upotrebe jezika neće biti zanemarena.

 

Ona je peta predsednica HNV od uspostavljanja tog tela 2002. godine i prva žena na čelu te institucije manjinske samouprave Hrvata u Srbiji. Na čelo HNV dolazi s mesta savetnice bivšeg predsednika HNV, zadužene za razvojne projekte, uglavnom u području obrazovanja.

 

HNV je telo koje zastupa oko 58.000 Hrvata u Srbiji, u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe hrvatskog jezika, a finansira se uglavnom iz budžeta Republike Srbije.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...