ALBANCI I HRVATI HOĆE DA OTMU GUSLE SRBIMA! BOLI IH ISTINA! Stručnjaci tvrde: Svi oni koji imaju ovaj instrument u okruženju, bili su Srbi pa promenili veru!
Foto: Skola gusala Sandić

Spor

ALBANCI I HRVATI HOĆE DA OTMU GUSLE SRBIMA! BOLI IH ISTINA! Stručnjaci tvrde: Svi oni koji imaju ovaj instrument u okruženju, bili su Srbi pa promenili veru!

Društvo -

Pošto je Unesko krajem novembra na svoju listu stavio gusle kao deo srpske kulturne baštine, susedne zemlje su se pobunile i traže da se dokaže kome instrument pripada

Gusle su srpski instrument, a svi oni koji tvrde da je albanski, hrvatski i crnogorski su poreklom Srbi koji su uzeli islam i katoličanstvo.

Ovo je jednoglasni stav poznavalaca srpske kulturne baštine povodom zajedničkog zahteva Albanije, Hrvatske, Crne Gore i BiH Unesku da se utvrdi da li gusle pripadaju vizantijskoj ili arapskoj kulturi. Taj zahtev je reakcija na to što su gusle krajem novembra stavljene na listu Uneska kao deo srpske kulturne baštine.

Čuveni narodni guslar Vukojica Sandić kaže za Kurir da su gusle isključivo srpski instrument.

- U nekim narodima u okruženju postoje neki slični instrumenti, ali i stoni tenis je sličan tenisu, ali nisu isti. Svi oni koji imaju gusle u Hrvatskoj, Albaniji i u BiH to su oni koji su bili Srbi, ali su promenili veru a zadržali su taj srpski instrument. U centralnom delu Albanije nećete nigde naći gusle, već samo u pograničnim krajevima uz Srbiju i Crnu Goru. Ti koji u Albaniji imaju gusle su potomci Stanka Crnojevića, sina Iva Crnojevića, koji se poislamio i otišao u Albaniju da živi - objašnjava Sandić.

foto: Shutterstock

Da su gusle nesumnjivo srpski instrument, ističe i etnolog Bojan Jovanović, koji kaže da je pevanje uz gusle neodvojivo od srpske narodne epske poezije.

- Upravo ta epska poezija, koja predstavlja naš nacionalni kulturni identitet koji je preko Vuka postao i svetski poznat, potvrđuje da je reč o muzičkom instrumentu koji se koristi uz narodnu poeziju i kao takav predstavlja neodvojivo srpsko kulturno nasleđe - kaže Jovanović.

On ističe da treba da imamo svest o istorijskoj dubini toga da su oni koji su primili drugu veru, islam i katoličanstvo, zadržali ne samo gusle nego i druge vidove srpske duhovne kulture kao što su krsna slava i jezik.

- Ovi elementi su prepoznatljivi kao njihovo etničko poreklo koje preko religije oni nastoje da potisnu. Oni smatraju da je sa promenom vere došlo do potpunog nacionalnog preobražaja, pa u tom smislu i sve ono što je prethodilo njihovoj tradiciji, a to su ovi elementi, nastoje da preimenuju u kontekstu njihovog drugog novog identiteta - objašnjava Jovanović.

Matija Bećković Šta će Albanci pevati uz gusle?

Akademik Matija Bećković ima sebi svojstveno viđenje spora oko porekla gusala. - Lauta je albanska reč koliko su i gusle njihova svojina. Kad bi imali šta uz gusle da pevaju, ne bi prestajali - kaže Bećković.

foto: Damir Dervišagić

Boško Vujačić Zaslužan je onaj ko ih je sačuvao

Jedan od najeminentnijih srpskih guslara Boško Vujačić ističe da su gusle starije od pisma i da nauka treba da odgonetne kome pripadaju. - To je 5.000 godina pre Hrista, ali sada se pojavljuje mišljenje da je dunavska civilizacija najstarija. U svakom slučaju najveća zasluga pripada onome ko je gusle sačuvao, odnegovao i dalje neguje tu tradiciju i priložio ih svetskoj kulturnoj baštini.

ČINJENICE Rekli su o guslama

Nikola Tesla

foto: Printscreen

- Gusle leče organizam, snaže telo, jačaju volju, odgone čini, oplemenjuju dušu, bude duboke misli i podstiču na podvige.

Mihailo Pupin

foto: Printscreen

- Nikada moje uho nije čulo umilniji glas od zvuka srpskih gusala.

Vuk Karadžić

foto: Printescreen

- Nisam guslar i ne umem dobro da govorim kroz njih, ali mi se čini da one govore kroz mene.

Isidora Sekulić

foto: Printscreen

- Srbi pored ikone i oružja imaju još jedno oružje tako moćno a tako blago koje srca sokoli i dušu raskriljuje, ta ikona i svetinja narodna su gusle. U njinim laganim zvucima leži sila koja je uništila ropstvo, raskinula lance, podigla slobodu, spasila narod. Srbine, ako ti je mila i sveta uspomena predaka, a ti ljubi i čuvaj gusle, pazi tu svetinju, ne daj da propadne najveća slava hrabrosti Srbinove.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Skola gusala Sandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track