Rat Visokog saveta sudstva i Ustavnog suda

obračun saopštenjima

Rat Visokog saveta sudstva i Ustavnog suda

Društvo -
Iznenađuje da je Ustavni sud tek sada, nakon razmatranja velikog broja žalbi neizabranih sudija i održanih rasprava, odlučio u jednom predmetu, saopštio VSS

BEOGRAD - Visoki savet sudstva (VSS) ocenio je danas da je Ustavni sud Srbije nalogom da se 126 neizabranih sudija vrati na posao preuzeo nadležnost tog saveta i narušio njegovu nezavisnost i samostalnost. Visokom savetu sudstva je "ostavljeno samo da odredi sud za koji se sudija bira" pošto je Ustavni sud Srbije usvojio žalbe 126 neizabranih sudija posle reizbora 2009. i naloga da se oni vrate na posao, saopštio je VSS po završetku današnje sednice.

"Iz saopštenja Ustavnog suda proizlazi da je Ustavni sud preuzeo nadležnost VSS-a da bira sudije, čime je narušio Ustavom utvrđenu samostalnost i nezavisnost ovog organa. Nalažući VSS-u da izvrši izbor podnosioca žalbe, Visokom savetu sudstva ostavljeno je samo da odredi sud za koji se sudija bira", kaže se u saopštenju. Dodaje se da će se VSS po prijemu odluke Ustavnog suda konkretnije izjasniti. Ustavni sud juče je usvojio žalbe neizabranih sudija i utvrdio da u odlučivanju o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju.

Ustavni sud je tako poništio odluke VSS-a prema kojima su odbijeni prigovori sudija na odluke na osnovu kojih im je prestala sudijska dužnost. "Iznenađuje da je Ustavni sud tek sada, nakon razmatranja velikog broja žalbi neizabranih sudija i održanih rasprava, odlučio u jednom predmetu o više od 120 žalbi, iako je takvu odluku mogao da donese mnogo ranije - od septembra 2011", kaže se u saopštenju VSS-a. U sopštenju se ističe da je u nadležnosti Ustavnog suda da oceni da li su pravila i odluke o izboru u skladu sa Ustavom i zakonom, ali da o načelima i sličnim teoretskim kategorijama nije ovlašćen da raspravlja i utvrđuje svojom odlukom, bez pozivanja na Ustav i zakon.

"Svojom odlukom može poništiti pojedinačnu odluku i akt zato što nije saglasna tačno navedenoj odredbi Ustava i zakona. Ne može preuzeti nadležnost VS S-a i suštinski naložiti proširenje sistematizacije", dodaje se u saopštenju. VSS navodi i da je sudijama koje nisu izabrane, sudijska dužnost prestala "po sili zakona, a ne na osnovu deklarativne odluke VSS-a". U saopštenju se ističe i da je VSS sve vreme postupao u skladu s pravosudnim zakonima iz 2008, izmenama zakona donetim krajem 2010. i odlukama i stavovima Ustavnog suda, "bez obzira na pojedinačna izdvojena mišljenja pojedinih članova Saveta i sudija Ustavnog suda".

Opšti izbor Srbija sproveden je pre više od dve godine i do sad je od 837 razrešenih sudija na posao vraćeno 276 sudija. Poslednjih 126 sudija će se po jučerašnjoj odluci Ustavnog suda u roku do 60 dana vratiti na svoj sudijski posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track