DIREKTOR AGENCIJE ZA RESTITUCIJU SEKULIĆ U NEVERICI: Srpski sudovi rehabilituju pripadnike ustaša i ozloglašene SS divizije?! Potomcima nacista ne vraćamo imovinu!
Foto: Marina Lopičić

ovakvih slučajeva sve više

DIREKTOR AGENCIJE ZA RESTITUCIJU SEKULIĆ U NEVERICI: Srpski sudovi rehabilituju pripadnike ustaša i ozloglašene SS divizije?! Potomcima nacista ne vraćamo imovinu!

Društvo -

BEOGRAD - Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, i država je posle odluke Upravnog suda, u obavezi da im vrati kuće i njive, ali Agencija za restituciju će se oglušiti o tu sudsku odluku.

Direktor agencije Strahinja Sekulić izjavio je za list da je ovakvih slučajeva sve više, pišu Novosti.

"Zakon decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za nas su to i ustaše i članovi SS Princ Eugen divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali. Ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da im sam vrati imovinu. Mi to nećemo učiniti", kaže Sekulić.

Po tumačenju Upravnog suda, ispada da je odlukom o rehabilitaciji proglašeno da ti ljudi nisu pripadali stranim okupacionim snagama, iako jesu. Zato po zakonu nemaju pravo na povraćaj, kaže Sekulić.

List dodaje da je zanimljivo i da se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rešenja o povraćaju, ali je zato na primer, uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja