ALARMANTNO! ZALIHE INSULINA NA IZMAKU: 2.000 Srba južno od Ibra ugroženo
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Katastrofa: Dijabetičari ostaju bez lekova

ALARMANTNO! ZALIHE INSULINA NA IZMAKU: 2.000 Srba južno od Ibra ugroženo

Društvo -

Zalihe insulina i pratećeg medicinskog potrošnog materijala u srpskim enklavama u centralnom Kosovu su na izmaku, čime su ugroženi životi oko 2.000 Srba koji boluju od dijabetesa, a žive južno od Ibra, uznemiravajuće je upozorenje obolelih.

foto: Shutterstock

Situacija je posebno zabrinjavajuća u Gračanici i okolini, gde su mnogi dijabetičari ostali bez životno važnog leka ili iglica, tračica za merenje glikemije, pen brizgalica i ostalog potrošnog materijala koji je neophodan za samokontrolu kod dijabetesa. Ovo je direktna posledica odluke prištinskih vlasti od 21. novembra, kojom je taksa na uvoz robe iz Srbije i BiH povećana na 100 odsto, što je paralisalo dopremu lekova, hrane i ostale robe iz Srbije u južnu pokrajinu.

- Svakog dana je sve teže i sve više pacijenata dijabetičara traži pomoć jer su ostali bez insulina, iglica, tračica ili nekog drugog neophodnog materijala za insulinsku terapiju. Dopremanje insulina iz centralne Srbije već duže vreme je blokirano, a sada je stalo i iz Kosovske Mitrovice. Situacija je alarmantna, ugroženi su životi dijabetičara, uskraćeno nam je pravo na lekove bez kojih ne možemo da živimo - izjavio je za Kurir Bojan Mirković, predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa Slatko srce iz Gračanica.

On ističe da je i sam dijabetičar već 28 godina, ali da nikada nije bio u ovako teškoj situaciji. - Dijabetičari iz Gračanice i ostalih srpskih enklava već 10 godina se insulinom snabdevaju iz centralne Srbije, tamo naručimo pa nam auto-prevoznici donesu, a otkako je uvoz stao, sve je stalo. Zasad se kao pacijenti pomažemo između sebe, jedni drugima pozajmljujemo ili poklanjamo lekove i materijal, ko šta ima, ali zalihe su nam na izmaku - upozorava Mirković, koji se nada da će nadležni uspeti da reše ovaj životni problem dijabetičara na Kosovu.

KBC GRAČANICA RASTEZANJE ZALIHA

Direktor KBC Gračanica dr Bratislav Lazić kaže da ta ustanova zasad funkcioniše stabilno: - Raspoređujemo zalihe i pokušavamo da ih što više rastegnemo, jer je nabavka stala. Još imamo nešto insulina za pacijente koji leže na klinici. Upoznati smo s tim da ostali dijabetičari imaju problema s nabavkom tog leka i materijala. Naše trenutne zalihe nisu velike, ali zasad možemo da zbrinemo sve hitne pacijente. Međutim, ukoliko ova situacija u najskorije vreme ne bude regulisana, bićemo u velikom problemu.

STANJE SVE GORE NA RAFOVIMA PONESTAJE HRANE

foto: Zoran Šaponjić

Sa problemom dijabetičara upoznat je i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, koji upozorava da, pored nestašice lekova, Srbima južno od Ibra preti i nestašica osnovnih životnih namirnica: - Situacija na terenu je sve lošija, sa rafova ponestaje hrane, magacini su sve prazniji. Nadamo se da će EU konačno reagovati i stopirati ovo nerazumno ponašanje prištinskih vlasti. U stalnom sam kontaktu sa našim meštanima, koji žele da ostanu na svojim ognjištima, ali očekuju da zvaničnici EU vide na Kosovu i Srbe, a ne samo Albance - izjavio je Popović za Kurir.

ČINJENICE GLAVNI HORMON - Insulin je jedan od glavnih hormona koji u delovanju sa ostalim hormonima kontroliše metaboličke i mnoge fiziološke procese u organizmu - Ako ga nema dovoljno, dobija se šećerna bolest, ako ga ima previše, javlja se hiperinsulinemija (povećan nivo insulina) - Smatra se glavnim krivcem za nastanak dijabetesa, ali i za pojavu gojaznosti, raznih oblika kancera, Alchajmerove bolesti, osteoporoze, policističnih jajnika, poremećaja imuniteta - Insulin se luči u pankreasu u količinama koje zavise od nivoa šećera u krvi: ako ima više šećera, onda će se lučiti više insulina i obrnuto - Glavna funkcija insulina je da "ugura" šećer u ćelije, gde će se on pretvoriti u energiju, od koje zavise funkcije svih organa i tkiva

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track