DOBROBIT OD KLINIČKIH ISTRAŽIVANJA: Pacijentima besplatna terapija, a državi zarada 360 miliona evra!
Foto: Vijesti.me/Boris Pejović

Važno i za ljude i za državu

DOBROBIT OD KLINIČKIH ISTRAŽIVANJA: Pacijentima besplatna terapija, a državi zarada 360 miliona evra!

Društvo -

Kliničke studije omogućavaju pacijentima da besplatno dođu do novih i skupih terapija koje ne mogu sebi da priušte ili koje još nisu dostupne na našem tržištu, a predstavljaju put inovacija i napretka u medicini.

Ovo su samo neki od zaključaka osme redovne konferencije "Partnerstvo u kliničkim ispitivanjima", koja je održana u Beogradu.

- Svaka klinička studija donosi vrhunsku negu i terapiju pacijentima, ali, osim toga, ova oblast je profitabilna grana i za ekonomiju cele zemlje, jer sav novac dobijen od kliničkih studija ostaje u zemlji. Pre četiri godine imali smo 97 kliničkih ispitivanja, od čega smo zaradili 90 miliona evra čistog novca, a Srbija bi u odnosu na broj stanovnika trebalo da ima oko 400 klinički studija godišnje, što bi donelo profit od oko 360 miliona. Takođe, to je mogućnost za nova radna mesta - kaže Zoran Aćimović, organizator konferencije.

Prema njegovim rečima, ova oblast je u javnosti pod velom mistike, što nema nikakvo naučno utemljenje.

- Neki proizvođači jeftinih i loših lekova zapravo ne žele da pacijenti mogu lako da dođu do kvalitetne terapije i zbog toga u javnosti dižu famu kako je nešto opasno i kako se ispituju medikamenti na živim ljudima. Pa naravno da se ispituju na živim ljudima, ali je tako svuda u svetu, nema mistike, sve je transparentno, čisto i u skladu sa zakonom. Moramo da edukujemo narod da klinička ispitivanja mogu samo da donesu dobrobit pacijentima. Učesnici konferencije su se složili da se samo partnerstvom, saradnjom i razmenom iskustva može postići uspeh i ostati konkurentan za sponzore. Kliničko ispitivanje lekova se vrši na ljudima kako bi se utvrdili dejstvo leka i njegove potencijalne neželjene reakcije. Lekovi se klinički ispituju nakon završenih farmaceutskih i farmakološko-toksikoloških ispitivanja.

Brojke

  • 20 milijardi evra se godišnje u EU uloži u klinička ispitivanja
  • 2020. godine očekuje se da će EU doneti nove direktive u ovaj oblasti
  • 10 godina najčešće treba od početka ispitivanja do odobrenja novog leka

U Srbiji se najčešće klinički ispituju lekovi u oblasti: - onkologije - psihijatrije - kardiologije - endokrinologije - neurologije

Kurir.rs / J.Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track