AKO STE KRENULI NA PUT: Pažljivo, tmurno je i maglovito, na kolovozu ima raskvašenog snega! Avioni poleću bez kašnjenja, železnički saobraćaj funkcioniše bez prekida
Foto: EPA/Ilustracija

važne informacije

AKO STE KRENULI NA PUT: Pažljivo, tmurno je i maglovito, na kolovozu ima raskvašenog snega! Avioni poleću bez kašnjenja, železnički saobraćaj funkcioniše bez prekida

Društvo -

BEOGRAD - Autoput Beograd-Niš, kroz Pomoravlje, čist je, iako sneg s manjim intenzitetom i pomešan s kišom pada više od 12 sati, ali je saobraćaj otežan zbog vode na kolovozu, mestimično ima magle a i dan je tmuran, što utiče na vidljivost, rekli su u Odeljenju Saobraćajne policije Policijske uprave u Jagodini.

Iz tih razloga policija savetuje opreznu vožnju, prilagođenu uslovima puta i potseća da je ne nekim delovima autoputa režim zimske vožnje i da je brzina ograničena na 60 kilometara.

U Pomoravlju pada vlažan sneg, ima ga oko dva centimetra, topi se i ne zadržava na kolovozu ni na regionalnim putevima, a putari su mostove posuli solju. Puno je vode po ulicama.

Saobraćaj na aerodromu odvija se nesmetano

Aviosaobraćaj na beogradskom aerodromu odvija se po planiranom redu letenja, izjavio je danas Raša Ristivojević, izvršni direktor Aerodroma "Nikola Tesla".

"Građani mogu da budu sigurni, sve je potpuno bezbedno i naše službe rade 24 sata, neprekidno se čisti sneg sa piste i staza za poletanje i sletanje. Ovo je za nas uobičajena situacija u ovo doba godine i što se tiče bezbednosti i putnika, sve je na najvišem nivou, rekao je Ristivojević.

On je istakao da od 1. novembra, kada je formiran zimski štab, ljudi iz tehnike i zemaljskog opsluživanja 24 sata su u pripravnosti, kao i da aerodromske službe poseduju svu neophodnu mehanizaciju i sredstva za hemijsko tretiranje poletno-sletnih manevarskih površina, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

foto: Uprava carina

"U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, letovi se realizuju po redu vožnje, a ukoliko i ima kašnjenja, to je zbog slične situacije u regionu. Ukoliko letovi kasne pri poletanju, kasniće i kod nas pri sletanju. Noćas smo, na primer, imali vanredno sletanje iz Geteborga, jer avion nije mogao da sleti u Tuzlu, rekao je on.

Železnički saobraćaj funkcioniše bez prekida

Železnički saobraćaj na teritoriji čitave Srbije funkcioniše bez prekida, i pored velikih snežnih padavina, saopštile su "Infrastrukture Železnice Srbije".

Organizovana su neprekidna dežurstva, kako bi se na najbolji i najefikasniji način reagovalo u uslovima vremenskih neprilika, a pored Centralnog operativnog štaba, organizovano je i 43 regionalnih operativnih štabova, koji neprekidno prate situaciju na terenu.

foto: Aleksandar Jovanović

Na terenu duž pruga organizovano je preko hiljadu radnika spremnih da u najkraćem roku reaguju u slučaju većih problema prouzrokovanih snežnim padavinama.

"Infrastruktura Železnice Srbije blagovremeno je obavila sve pripreme za rad u zimskim uslovima, a sa prvim snegom aktivirani su svi planovi za postupanje u ovakvim situacijama, dodaje se u saopštenju "Infrastruktura".

Plovidba Dunavom, Savom i Tisom bez problema

Plovidba Dunavom, Savom i Tisom odvija se bez problema i pored snega koji u Srbiji pada 24 sata i nema nikakvih najava obustava plovidbe, izjavio je danas pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za rečni saobraćaj, Veljko Kovačević.

On je dodao da je vodostaj na plovnim rekama kroz Srbiju očekivan za ovo doba godine i da sneg ni na koji način ne utiče na režim rečnog saobraćaja.

foto: Nebojša Mandić

"Ovakvo stanje na rekama rezultat je mera koje smo preduzeli na vreme. Mi smo u novembru obavestili sve vlasnike ugostiteljskih objekata, splavova, čamaca i brodarskih kompanija o obavezama koje treba da ispune i to je i urađeno", kaže Kovačević.

Pomoćnik ministarke dodaje da su u svim lukama određeni brodovi koji dežuraju u slučaju vanrednih situacija. "Ne očekujemo nikakve probleme, a u slučaju pojave leda na rekama spremni smo da odmah preduzmemo sve mere odbrane od leda", dodao je Kovačević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track