ZAVRŠENE MOLITVENE SVEČANOSTI U PRIZRENU: Prizrenska eparhija opstala i opstaće i narednih 1.000 godina
Foto: TV Hram

JUBILEJ

ZAVRŠENE MOLITVENE SVEČANOSTI U PRIZRENU: Prizrenska eparhija opstala i opstaće i narednih 1.000 godina

Društvo -

Prizrenska eparhija je opstala i opstaće narednih 1.000 godina, ovo su poručile vladike Srpske pravoslavne crkve povodom obeležavanja 1.000 godina Prizrenske eparhije.

U okviru molitvenih svećanosti povodom obeležavanja ovog jubileja u nedlju, 16. decembra, služena je Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija u Prizrenu.

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, mileševskog Atanasija, bregalničkog Marka iz Ohridske Arhiepiskopije i umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija, kao i velikog broja sveštenstva, monaštva i vernog naroda, a svojim glasovima tradicionalno su sasluživali i učenici Prizrenske Bogoslovije. Vladika Teodosije je kazao da proslava deset vekova od prvog pomena Prizrenske eparhije, veliki dan za Eparhiju, ali i našu pomesnu i vaseljensku Crkvu. - Sabrani smo ovde u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, stradalnom i mučenickom hramu. Kao što je i Sveti Georgije stradao Hrista radi tako je i ovaj hram sa žiteljima Prizrena, pravoslavnim hrišćanima, stradao, ali je, hvala Bogu, obnovljen i vaskrsao. Svi sabrani danas ovde, radujemo se i služimo Gospodu, blagodareći Mu za sva dobra koja nam daruje - rekao je Teodosije.

foto: TV Hram

Episkop mileševski Atanasije rekao je da je Kosovo i Metohija učilište, jedna učionica, ispisana Crkvom Hristovom i slavnim delima Božjih ugodnika. - Kosovo je i materica, na Kosovu se rađa ponovo, na Kosovu se obnavljamo. Kosovo je prostor na kom se može ponovo roditi i uzrastati, jačati i to za život večni. Nema onoga ko je posetio Kosovo a da u toj učionici nešto nije naučio, nema onoga koji je posetio Kosovo a da se nije obnovio, preporodio, ojačao. Zato smo i došli da naučimo, obnovimo lekcije i oživimo u sebi ono što je odumrlo, da to sve sastavimo i oživimo i da ponovo budemo jedno - naveo je Atanasije. Govoreći o jubileju 1.000 godina raško-prizrenske episkopije, Mitropolit Amfilohije je kazao da je u tih hiljadu godina mnogo onih koji su sejali seme istine Božije u ovoj zemlji i koji su svojom mučenickom krvlju, podvizima, molitvama, zalivali to seme i da zato nije čudo da je to seme posejano rukom svetih Božjih ljudi urodilo divnim plodovima kroz vekove sve do naših vremena. - Ako je ova Episkopija 1.000 godina opstala opstaće ona još 1.000 ili 2.000 godina, ako Bog da, i biće uvek naroda onoga koji će tu da se klanjaju živome Bogu, Hristu Bogu Vaskrslome iz mrtvih - poručio je Amfilohije.

foto: TV Hram

Na kraju Mitropolit Amfilohije se pomolio Gospodu da blagoslovi Vladiku Teodosija, naslednika divnih i casnih episkopa, da i on nosi casni krst Hristov zajedno sa svima vernima da sacuvaju veru da je Kosovo nada a ne beznade. Obeležavanje jubileja počelo je u subotu Svetom liturgijom koja je je služena u manastiru Devič, a nastavljeno Večernjom službom u Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu koja je bila sedište Eparhije prizrenske u prvom periodu njenog postojanja od 1019. do 1219. godine.

Kurir.rs/ M. B./ Foto: TV Hram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track