Povećana naplata doprinosa

Dragutin Radosavljević

Povećana naplata doprinosa

Društvo -
Prvi rezultati naplate pokazuju da je ona značajno porasla u odnosu na prethodni period i ove godine biće bolja za 10 do 15 odsto

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio je danas da je naplata doprinosa od 1. jula značajno porasla i da je za prvih nedelju dana naplaćeno 11 milijardi dinara na račun doprinosa.

Radosavljević je gostujući na TV RTS kazao da se očekuje da će ove godine naplata doprinosa biti veća za 10 do 15 odsto.

"Prvi rezultati naplate pokazuju da je ona značajno porasla u odnosu na prethodni period i ove godine biće bolja za 10 do 15 odsto", rekao je on.

Radosavljević je istakao da je Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji i izmenjen baš kako bi se poslodavci "naterali" da zajedno sa platama uplaćuju i doprinose.Kako je napomenuo, protiv svih koji to ne poštuju pokretaće se krivični postupci.

"Upravo zato što je bilo onih poslodavaca koji doprinose ne uplaćuju, je i zakon izmenjen, jer je to je kasnije posao koji iziskuje velike napore Poreske uprave u pokretnju određenih postupaka", objasnio je on. On je ponovio da je obaveza poslodavca da isplati zarade i doprinose.

"Napravili smo dogovor sa bankama da nas izveštavaju o uplatama. One nemaju kontrolu, jer je to i dalje u nadležnosti Poreske uprave. Udruženja banaka nas do 13 časova za prethodni dan obaveštavaju o svim transakcijama zarada poslodavaca ka njihovim zaposlenima", rekao je Radosavljević.

Ukoliko doprinosi nisu uplaćeni, kako je kazao, Poreska uprava obaveštava poslodavca da je tu obavezu dužan da učini. "Ako u roku od osam dana to ne učini, onda Poreska uprava pokreće zakonske metode za naplatu doprinosa", rekao je Radosavljević i dodao da se očekuje da naplata doprinosa od 1. januara sledeće godine bude znatno efikasnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track