SA ZVONCEM KROZ DETINJSTVA: Obeleženo 50 godina postojanja i plodnog rada omiljenog crkvenog časopisa za decu i omladinu (VIDEO, FOTO)
Foto: Svetosavsko zvonce

PROSLAVLJEN VELIKI JUBILEJ

SA ZVONCEM KROZ DETINJSTVA: Obeleženo 50 godina postojanja i plodnog rada omiljenog crkvenog časopisa za decu i omladinu (VIDEO, FOTO)

Društvo -

Održana svečana Akademija povodom proslavljanja praznika Svetog Nikole, početka božićnih darivanja deci i obeležavanja velikog jubileja ”Zvonca”

Najpoznatiji i najomiljeniji crkveni časopis za decu i omladinu "Svetosavsko zvonce" obeležilo je veliki i značajan jubilej - 50 godina postojanja i izuzetno plodnog rada.

“Sa Zvoncem kroz detinjstva” - prvih pet decenija zajedničkog hoda kroz detinjstva, najavljuju nova životna putešestvija Zvonca i čitalaca.

foto: Svetosavsko zvonce

Svetosavsko zvonce i Versko dobrotvorno starateljstvo AEM-a, u nedelju 16. decembra u prepunoj Кombank dvorani sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja održali su svečanu Akademiju povodom proslavljanja praznika Svetog Nikole, početka božićnih darivanja deci i obeležavanja velikog jubileja ”Zvonca” pod nazivom: ”Sa Zvoncem kroz detinjstva”.

Patrijarh Irinej i Dimitrije Stikić
Patrijarh Irinej i Dimitrije Stikićfoto: Svetosavsko zvonce

- Ugostivši preko 1.000 dece koja su došla iz svih delova Srbije, zatim iz Crne Gore i Republike Srpske, zajedno sa specijalnim gostima iz srpskih enklava na Кosovu i Metohiji: Jasenovik, Кosovska Кamenica, Prekovce, Bostane i Stanišor, Zvonce je zajedno na najlepši način otvorilo vrata srećnih i radosnih događaja koji nam predstoje i svoj jubilej obeležilo blisko i saborno, sa svojim vernim čitaocima - kaže za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR menadžer "Svetosavskog zvonca".

foto: Svetosavsko zvonce

Program svečane Akademije je počeo pevanjem dečjeg hora ”Zvonce” molitvene pesme: ”Ton despotin” kojom je dočekan patrijarh Irinej, koji je blagosiljao svu prisutnu decu, njihove roditelje i učitelje.

Divnim i sigurnim glasom, konferancije svečanosti, naša poznata novinarka, Sanja Anđelković Lubardić, jedan za drugim najavljivala je segment po segment programa koji je kroz sažete celine sve prisutne upoznavao sa radom i životom Svetosavskog zvonca.

foto: Svetosavsko zvonce

Uvodnu reč i kratak istorijat časopisa dala je glavni i odgovorni urednik Svetosavskog zvonca Radmila Mišev.

Ona je najpre spomenula svoje prethodnike, urednike - episkope šabačkog Lavrerntija i budimskog Danila, pa onda protu Milisava D. Protića, Dušana N. Petrovića, Dragana L. Milina i Savu R. Popovića.

foto: Svetosavsko zvonce

Atmosferu Кrfa, emocije koje on nosi za sve učesnike projekta ”Stopama naših predaka”, preneo je dečji hor Zvonce kroz pesmu ”Oseti Vido”, dok je na velikom ekranu išao spot ove pesme.

U programu je nastupao još jedan hor. To je muzičko vokalni sastav ”Pletenica” iz Srednje muzičke škole ”Stevan Hristić” iz Stanišora kod Gnjilana, koji su izveli pesmu: ”Gusta mi magla padnala”.

foto: Svetosavsko zvonce

Horove na bini zamenila je pozorišna trupa ”Zvonce”, koja je izvela komad: ”Čudotvorac”, posvećen žitiju i delima pravog Božić Bate - Svetog Nikole Mirlikijskog Čudotvorca.

Scenario i režiju ove predstave potpisuje prezviter Nenad Ilić. Iako je publika došla izdaleka, sva su deca do jednog, sa velikom pažnjom pratila sve što se događa na sceni.

foto: Svetosavsko zvonce

Posle pola sata razigrane i zanimnjive dramske priče - žitija o ovom velikom Božijem ugodniku i svetitetlju, prisutnima se obratio patrijarh Irinej.

foto: Svetosavsko zvonce

U pozdravnoj reči, on se zahvalio svima koji su učestvovali u programu, a posebno je izrazio dobrodošlicu deci koja su došla iz najudaljenijih prostora našeg regiona. Svoje divljenje iskazao je i deci sa Кosova i Metohije koji su bili specijalni gosti manifestacije.

foto: Svetosavsko zvonce

Na kraju programa poglavar SPC dodelio je ”Priznanja za doprinos i podršku misiji za decu SPC” koja su dobili: Akademik Matija Bećković, književnik i član SANU, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, Vojin Đorđević, idejni tvorac ”VodaVoda”, Marija Bošković, direktor sektora za odnose sa javnošću kompanije ”Telekom Srbija”, Igor Stanković, direktor Кombank dvorane, Tiodor Rosić, književnik i profesor na Кragujevačkom univerzitetu, Momčilo Mošo Odalović, književnik za decu, Dragan Lakićević, književnik i glavni urednik Srpske književne zadruge, Lidija Popović, književnik za decu, Milica Rakić, veroučitelj.

foto: Svetosavsko zvonce

Posle ove svečane dodele Priznanja, Njagova Svetost je zajedno sa laureatima Zvonca podelio preko 1.000 paketića svoj prisutnoj deci.

U tome su im pomagali i naše poznate ličnosti i umetnici Ivana Jordan, Marija Marić ”Mari Mari”, Milan Đurđević ”Neverne bebe”, glumac Borko Sarić...

Za vreme podele paketića, zvanični delji hor srpske Patrijaršije ”Zvonce”, izveo je mini koncert.

Mnogaja ljeta za "Svetosavsko zvonce"!

1 / 38 Foto: Svetosavsko zvonce

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track