MAFIJA PREKO DIVLJE GRADNJE STANOVA I KUĆA OPRALA MILIJARDE EVRA! Pare od narkotika i oružja vrte se na srpskom tržištu nekretnina
Foto: Kurir, Ilustracija

STROGO POVERLJIVO

MAFIJA PREKO DIVLJE GRADNJE STANOVA I KUĆA OPRALA MILIJARDE EVRA! Pare od narkotika i oružja vrte se na srpskom tržištu nekretnina

Društvo -

Pojedinci s debelim dosijeima su od 2000. godine kroz posao sa stanovima i kućama uspeli da operu basnoslovne sume novca. Reč je o divljoj gradnji, a tu se vrte pare zarađene uglavnom na tržištu narkotika i oružja

Više milijardi evra, koje su pojedinci sa debelim dosijeima stekli kriminalnim radnjama, oprano je posle 2000. godine kroz tržište nekretnina u Srbiji, otkriva Kurir!

Kontroverzne ličnosti prljavim novcem kupuju zemljište i grade poslovno-stambene komplekse jer je to najlakši i najsigurniji biznis kroz koji se peru pare, navode sagovornici Kurira! Kako ističu, uglavnom je reč o divljoj gradnji, ali kada se to otkrije - posao izgradnje je daleko odmakao, pa se odustaje od rušenja.

foto: Kurir

Vrbuju i političare

Novac koji se okreće u ovom poslu mahom je zarađen trgovinom narkotika, ali i oružjem. Najpre se kupuje zemljište na atraktivnim lokacijama, osnivaju se građevinske firme, nakon čega se ulazi u posao gradnje stanova, kuća, poslovnog prostora, ali i elitnih stambenih naselja. Osim firmi koje osnivaju, kriminalci određene poslove završavaju i iz ofšor zona. Takođe, neretko za poslove koriste i lica koja nemaju kriminalnu prošlost, koja im služe kao paravan i da zametnu trag.

Vrte se velike pare... I davanje mita u igri
Vrte se velike pare... I davanje mita u igrifoto: Shutterstock

U poslu pranja novca kroz nekretnine kriminalci vrbuju i političare kako bi što pre dobili građevinske dozvole ili zemljište na dobrim lokacijama. Zbog svega toga, ovde je otvoren veliki prostor za korupciju.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za Kurir da je crno, divlje tržište nekretnina jedan od glavnih katalizatora pranja para u Srbiji.

Goran Rodić: Divlje tržište nekretnina jedan je od glavnih katalizatora pranja para u Srbiji
Goran Rodić: Divlje tržište nekretnina jedan je od glavnih katalizatora pranja para u Srbijifoto: PrintScreen

- Sigurno je da se kod nas vrte velike crne pare u izgradnji nekretnina. Fakat je da se pare, ne samo kod nas već i svuda u svetu, peru kroz velike investicione radove kao što su infrastruktura, putevi, stanovi... Sigurno je i da se kroz građevinske radove u divljoj gradnji godišnje opere desetine miliona evra, koji su stečeni od prodaje narkotika, oružja ili je bogatstvo uneto u zemlju preko raznih mahinacija. Investitori su uglavnom investicioni fondovi koji su zapravo mašinerija za pranje para - naglašava Rodić.

foto: Kurir

Jasna šema

On objašnjava i kako izgleda jedna od šema kriminalaca u ovom poduhvatu. - Prvo se nađe lokacija i iskeširaju se pare za nju. Angažuje se onaj ko će da gradi objekat, ali se materijal i radnici plaćaju na ruke, a samo delić ide kroz papire. Kad se izgrade stanovi, otvara se druga firma, kojoj se prodaju stanovi, da bi ih ona prodavala dalje kupcima. Novac od prodaje stanova ide legalno na račun, plaća se porez, a deo tih sredstava se prebacuje na prvu firmu, koja je gradila stanove, pa se tako dobija pokriće za obe firme. E, sad se pojavljuje i treća firma istog vlasnika koja se, na primer, iz Beča angažuje da radi marketing, istraživanje tržišta i slično i za te usluge firma u Srbiji legalno prebacuje pare firmi iz Beča. I, eto, krug se zatvorio, pare su se oprale - ispričao nam je Goran Rodić.

Recept iz sveta

Bivši operativac DB Božidar Spasić procenjuje da se prljavi novac uložen u Srbiji od devedesetih godina meri milijardama evra. On objašnjava da se izgradnja nekretnina i trgovina njima pokazala kao gotovo idealan metod za pranje novca jer je u toj oblasti najteže otkriti poreklo novca.

Boža Spasić: Naši kriminalci su samo preuzeli jednostavan recept koji se pokazao  najuspešnijim u svetu
Boža Spasić: Naši kriminalci su samo preuzeli jednostavan recept koji se pokazao najuspešnijim u svetufoto: Marina Lopičić

- Prve mafije u svetu prepoznale su ovaj metod i ovi naši kriminalci samo su preuzeli jednostavan recept koji se pokazao i najuspešnijim. Poenta je da država teško ili gotovo nikako ne može da kontroliše ulazak prljavih para. Reč je o privatnim poslovima u kojima mafija vrši kupoprodaju zgrada, imanja, placeva, stanova, i to isključivo od pojedinaca koje ne zanima poreklo novca. Mafiji odgovara da u poslu nema razloga da se utvrđuje poreklo, spremna je da plati državi bilo koji iznos na ime poreza i da uvede svoj prljav novac u regularne tokove. Siguran sam da je već nekoliko milijardi evra na ovaj način uloženo u Srbiji kroz nekretnine - rekao je Spasić. On dodaje da nakon 2000. pranje novca kroz nekretnine nije moglo da se obavlja bez podrške političara. Kako kaže, političari su na taj način zaradili pozamašne sume novca. Ipak, ističe da danas takve sprege političara i kriminalaca nema.

Državna procena I VLADA SRBIJE UPOZORILA NA MOGUĆE MAHINACIJE

Vlada Srbije je u julu usvojila „Nacionalnu procenu rizika od pranja novca i procenu rizika od finansiranja terorizma“, u kojoj je upravo sektor nekretnina označen kao oblast u kojoj vlada najveća pretnja od pranja novca. Kako je naznačeno, postoji trend da se plasiranje prljavog novca najčešće odvija kroz investiranje u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i u kupovinu nepokretnosti. Upozorava se i da je pretnja od pranja novca kroz ovaj sektor naročito izražena kod investitora u izgradnju nekretnina, koji ih potom prodaju i na taj način prikrivaju nezakonito poreklo uloženih sredstava.

Teže s gotovim stanovima

AGENTI PROVERAVAJU KUPCE

Kada se kupuju već završeni stanovi, stanje je malo teže. Naime, agencije za promet nepokretnosti imaju odnedavno obavezu da primenjuju posebne smernice za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma. Kako se navodi u dokumentu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a koji je zapravo uputstvo za trgovce nekretninama, agenti sada moraju da proveravaju budućeg kupca nekretnine. Tako će proveravati njegova biografija, da li je bio osuđivan i slično. Proveravaće se i preduzeća koja kupuju stanove.

foto: Kurir

U ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE JOŠ:

INTERVJU Rasim Ljajić, ministar trgovine: Idem iz Vlade, ali ću se vratiti!

SVEČANO Održan deseti kongres socijalista: Dačić opet na čelu SPS

POTRESNO Ispovest dečaka iz autobusa smrti: Pomerao sam leševe da nađem mamu!

HOROR Samoubistvo u Stublinama kod Obrenovca: Ubio se skokom u septičku jamu

RAT KLANOVA Roganović u Beču hteo da se sakrije od ubica!

AKCIJA KURIRA Promenite zakon o izvršenju i obezbeđenju: Izvršitelji pljačkaju i dužnike i poverioce

ZABRINJAVAJUĆE Amerikanci upozoravaju: Srbija u vrhu po odlivu mozgova

ĐANI KUPUJE KUĆU KOJU JE PROKOCKAO! Radiša Trajković prodao dom za 120.000 evra pre tri i po godine, sad ga plaća 240.000 evra

ISKRENO Glumac Žarko Laušević o životu u Americi: Bolje da sam bio domaćica nego moler!

OTKRIVAMO Željko Hubač neće biti u timu Ivane Vujić, Tanja Šljivar na čelu Drame narodnog pozorišta

IZ ARHIVE Dobrica Ćosić o romanu "Koreni": Krao sam zanat od Hemingveja

KRALJ Srbin digao Ameriku na noge: Bjelica kuca kao čudovište

DANAS U KURIRU

NOVI BROJ MAGAZINA LENA: Čuvajte kukove, opasnost vreba sa svih strana!

I ove nedelje samo uz Kurir poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

Vaš najveći zglob ne ugrožava samo klizavica. Genetika, dugo sedenje i stajanje, teški fizički poslovi, manjak tečnosti, nepravilna ishrana takođe prizivaju lečenje i hiruršku intervenciju. U novom broju magazin Lena otkriva na šta sve treba da obratite pažnju da biste sačuvali kukove.

Saznajte i zašto nikad nije kasno da ispravite zube.

Pročitajte intervju s Dušicom Spasić, koja poručuje da smo potrebni jedni drugima, kao i savete kako da zablistate u najluđoj noći, a novogodišnjim dekoracijama date sopstveni pečat. Naravno, posetili smo i Deda Mraza, ali i obratili pažnju na one koji jedva čekaju da se praznici završe.

To nije sve: Lena povodom predstojećih praznika organizuje darivanje svojih čitalaca. Kako da osvojite brojne poklone saznajte u današnjem broju magazina!

foto: Kurir

(Kurir.rs/Ivana Kljajić /Foto: Kurir, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track