Najnovije vesti

PRVI ČOVEK RUSKOG PATRIJARHA SE SASTAO SA VLADIKOM TEODOSIJEM: Pozdravi za vašeg patrijarha Irineja, ruska crkva podržava SPC
Foto: EPA

SUSRET

PRVI ČOVEK RUSKOG PATRIJARHA SE SASTAO SA VLADIKOM TEODOSIJEM: Pozdravi za vašeg patrijarha Irineja, ruska crkva podržava SPC

Društvo

Vladika raško-prizrenski Teodosije i šef Odeljenja za spoljne poslove Moskovske patrijaršije mitroplit volokolamski Ilarion sastali su se u Moskvi, tom prilikom Ilarion je zamolio Teodosija da prenese pozdrave patrijarhu Irineju u ime moskovskog patrijarha Kirila.


Mitropolit Ilarion se osvrnuo na svoje dosadašnje posete Srbiji, a posebno Kosovu i Metohiji. Izrazio je iskrenu bratsku ljubav i saosećajnost prema narodu koji živi i opstaje na KiM. Naglasio je da, u granicama svojih mogućnosti, lično prati dešavanja u Srbiji, a posebno razvoj situacije na Kosovu.

 

foto: Aleksandar Jovanović


Ruska Pravoslavna Crkva je do sada u potpunosti podržavala Srpsku Pravoslavnu Crkvu na KiM, a uverio nas je da će to nastaviti da nesebično čini i dalje. Posebno je napomenuo da se "braća poznaju u nevolji", što je i sada slučaj.

 

foto: Nebojša Mandić


Zahvalio je na stavu SPC po pitanju Ukrajine i projekta stvaranja "autokefalne crkve" od dojučerašnje raskolničke jerarhije. Napomenuto je da se radi o političkom projektu i legalizaciji raskola. Iskazana je žalost što u tome učestvuje jedan od naše pravoslavne braće - patrijarh konstantinopoljski.
- Podrška SPC, koja je jasno i decidno izrečena u sopštenju Sabora nam mnogo znači - poručio je Ilarion.
- Kao što oni nas razumeju po pitanju Kosova i Metohije, tako i mi njih razumemo po pitanju Kijeva. Ni jedni, a ni drugi se ne možemo odreći svoje kolevke - rekao je vladika Teodosije.
 

Kurir.rs/ M. B./ Foto: EPA, Aleksandar Jovanović, Nebojša Mandić

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...