Najnovije vesti

POREZ NA KLIK OD 1. JANUARA: Preko jednog portala videćete  sve svoje poreske obaveze i podneti poresku prijavu za imovinu!
Foto: SDJP

Jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administracije

POREZ NA KLIK OD 1. JANUARA: Preko jednog portala videćete sve svoje poreske obaveze i podneti poresku prijavu za imovinu!

Društvo

Od februara na portalu će biti dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

BEOGRAD - Informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima od 1. januara će biti dostupni "na klik" građanima, privredi i državi preko Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije.

Građanima i privredi biće omogućeno elektronsko podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu i uvid u celokupnu imovinu koju imaju širom Srbije, i to jednim klikom.

"Praktično je lokalna poreska administracija povezana sa državnim Data centrom i napravljen je informacioni sistem koji građanima i privredi omogućuje da preko jednog portala vide sve svoje poreske obaveze i podnesu poresku prijavu koja je vezana za imovinu", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je naveo, to je fantastičan rezultat eUprave i u rekordno kratkom roku uspelo se u tome da se centralizuju različite baze podataka 145 lokalnih samouprava.

Već više od decenije jedinice lokalne samouprave brinu o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, u okviru lokalnih poreskih administracija.

Ovakva decentralizacija, koja je urađena preko kolena, pod izgovorom samostalnosti lokalnih samouprava bila je veoma loš korak sa aspekta elektronskih evidencija, kvaliteta podataka i mogućnosti da i građani i privreda i država imaju kompletne informacije sa teritorije cele Srbije, ističe se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, time je napravljena 'medveđa usluga' i lokalnim samoupravama, građanima, privredi i državi. Iako je greška brzo uočena, mnogi naknadni pokušaji ponovnog objedinjavanja podataka su završeni neuspešno.

foto: Dado Đilas/Ilustracija

Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić uspešno je završen jedan od najznačajnijih projekata digitalizacije u 2018. godini - formiranje Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija, na čijem uspostavljanju su, intenzivno radili stručnjaci iz kabineta premijerke, Kancelarije za IT i eUpravu i stručnjaci svih lokalnih poreskih administracija, naveo je Jovanović.

On je dodao da novi Jedinstveni informacioni sistem, koji je smešten u Državni data centar centralizacijom podataka građanima i privredi omogućavada na portalu Jedinstvenog informacionog sistema LPA vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije, kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu će naročito značiti pravnim licima koji moraju svake godine da ponavljaju ovaj postupak.

Od februara na portalu će biti dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

foto: SDJP

- Iako centralizovan, ovakav način obrade podataka neće narušiti specifičnost i samostalnost lokalnih administracija, već će im obezbediti bolje praćenje i blagovremeno ažuriranje evidencija. Takođe, Ministarstvo finansija i Poreska uprava će imati kompletan elektronski uvid u lokalnu poresku analitiku svih 4.803.275 fizičkih lica, 208.278 pravnih lica i 265.193 preduzetnika u Republici Srbiji, dodao je Jovanović.

Kancelarija za IT i eUpravuje uspešno u prethodnih šest meseci u rekordnom roku uspostavila Jedinstveni informacioni sistem koristeći, između ostalog, kapacitete Državnog OracleCloudsistema i izgradila je potrebnu telekomunikacionu infrastrukturu do svake od 145 lokalne poreske administracije, čime je obezbeđen visok nivo pouzdanosti i sigurnosti obrade i korišćenja podataka, kao i sveobuhvatno delovanje čitave poreske administracije Srbije.

Službenici u lokalnim poreskim administracijama izvršili su migraciju podataka i prošli su intenzivne obuke za rad u novom sistemu.

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Lokalnim poreskim administracijama koje su radile u zastarelim sistemima, prelazak na novi sistem znači brži, precizniji i kompletniji rad, kao i bolju naplatu izvornih javnih prihoda.

Kako navode u Kancelariji, ovaj projekat je samo jedna karika u realizaciji sveobuhvatnog uređenja sistema elektronske uprave, koji će doprineti i bržoji kvalitetnijoj reformi katastra, odnosno potpunoj digitalizaciji postupka overe ugovora o prodaji nepokretnosti kod notara, upisu u katastar nepokretnosti i automatskom podnošenju poreskih prijava i za prenos apsolutnih prava i za porez na imovinu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...