BRNABIĆEVA NA OTVARANJU KUR-SALONA: Ovo što danas vidimo ovde je pokazatelj kakva je Srbija danas! Mi gradimo novo, ali ne zaboravljamo staro nego ga popravljamo i ostavljamo budućim generacijama u amanet (FOTO)
Foto: T. Ilić

rekonstrukcija

BRNABIĆEVA NA OTVARANJU KUR-SALONA: Ovo što danas vidimo ovde je pokazatelj kakva je Srbija danas! Mi gradimo novo, ali ne zaboravljamo staro nego ga popravljamo i ostavljamo budućim generacijama u amanet (FOTO)

Društvo -

BANJA KOVILJAČA - Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić otvorila je zvanično danas rekonstruisani Kur-salon u Banji Koviljači.

Svečanom otvaranju ovog specifičnog objekta, jedinog takvog u Srbiji i simbola ‘’kraljevske banje’’ prisustvovale su brojne zvanice koje su oduševljenje izgledom obnovljenog zdanja koje je podignutog 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra I Karađorđevića.

foto: T. Ilić

"Ovo je projekat koji je inicirao Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade 2016, a koji je ova vlada preuzela, a sada ga otvaramo za sve građane Banje Koviljače, Loznice, Srbije i strane turiste. Projekat je važan ne samo za turizam, u koji ulažemo sve više, već zato što je od kulturno-istorijskog značaja, što je svojevrsan spomenik kulture od nacionalnog značaja koji je do 2016. propadao, a danas smo ga otvorili na ponos cele Srbije", rekla je danas premijerka i dodala:

"Ovo je važno zato što pokazuje da i prethodna i ova Vlada razmišljaju ne samo o tome kako da oživimo privredu, što je možda najvažnije za građane zbog novih radnih mesta, boljih primanja i budućnosti, nego i kako da otvaramo i stvaramo nove stvari u Srbiji, kako i da čuvamo ono što su nam preci ostavili. Ovo je zaostavština Aleksandra I Karađorđevića i drago mi je da konačno imamo državu koja brine i čuva ono ostalo od naših predaka, ali i otvara nove stvari za naše potomke. Ovaj Kur-salon je pokazatelj onoga kakva je Srbija danas. Ona nije ista zemlja kao pre pet, šest godina. Mi gradimo novo, ali ne zaboravljamo staro nego ga popravljamo i ostavljamo budućim generacijama u amanet. To je razlika između Srbije ranije i Srbije danas. Vlada Srbije je u obnovu investiraala oko 200 miliona dinara i ovo je jedno od najboljih investiranih 200 miliona dinara".

foto: T. Ilić

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je ocenio da je ovo je značajan trenutak ne samo za Banju Koviljaču nego čitavu Loznicu i region koji ima snažnu podršku države i podsetio da je u infrastruktru ove banje prethodnih godina uloženo ‘’na desetine miliona evra’’.

foto: T. Ilić

"Ovo je veliki dan za Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju, na izmaku godine velikih jubileja, 160 godina organizovanog lečenja i 110 godina od izgradnje prvog modernog kupališta, kupatila kralja Petra I Karađorđevića, za kraj godine, u kojoj smo oborili sve poslovne rekorde, otvorili smo dvorac kralja Aleksandra I Karađorđevića, čuveni Kur-salon. To smo učinili uz pomoć Vlade Srbije koja je investirala u njegovu obnovu, a danas ga je otvorila naša premijerka", rekao je dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju ''Banja Koviljača''.

foto: T. Ilić

Kur-salon je jedan od najlepših i najčuvenijih banjskih objekata izgrađenih u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Posle višegodišnjeg propadanja došao je pre tri godine na rub samourušavanja, krov je bio oštećen, inventar pokraden, zidovi puni vlade. Zahvaljujući reakciji nekoliko udruženja meštana koja su tražila od nadležnih da spasu ovo zdanje uključili su se Grad Loznica i država pa je Kur-salon, do tada u sastavu Hotelsko-turističkog preduzeća ‘’Banja Koviljača’’ u stečaju, marta 2016. predat na korišćenje Specijalnoj bolnici.

foto: T. Ilić

Ova uspešna ustanova je iste godine obavila sanaciju krova i oluka i sprečila dalje prokišnjavanje Kur-salona. Radovi na kompletnoj obnovi banjske dvorane, vredni oko 200 miliona dinara, počeli su u proleće ove godine i okončani su krajem novembra, a objekat potpuno sređen. Sav posao koji je finansirala država obavljen je pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva tako da je zdanje zadržalo svoj izgled, a opremljeno je modernom opremom, video-nadzorom, protivpožarnim sistemom i slično tako da zadovoljava neophodne standarde bezbednosti.

foto: T. Ilić

Obnovljeni simbol Koviljače biće mesto dočeka 2019. godine, a u januaru i Svetosavskog bala. Kur-salon je mesto gde je otvorena prva kockarnica na Balkanu, muzičari su neretko plaćali da ovde sviraju, a konobari zaboravljali da podignu plate koliko su imali bakšiša.

Ovde je održan prvi izbor za mis Jugoslavije i posle aprilskog bombardovanja 1941. u Kur-salonu je kralj Petar II proglasio mobilizaciju. Zdanje, koje je od 1989. pod zaštitom RZZ kao spomenik kulture, ovekovečeno je i na filmu pošto je Emir Kusturica u njemu snimao neke scene filma "Otac na službenom putu".

foto: T. Ilić

Kur-salon ima 1.597 kvadratnih metara, u njemu su gornja, svečana sala nazvana “Kralj Aleksandar”, donja sala je “Kralja Petra”, dva ovalna salona, nose imena “Kneginje Zorke” i “Kraljice Marije”, dva okrugla salona “Njegoš“ i “Ivo Andrić”, dok je restoran okrenuti ka Ulici maršala Tita nazvan “Karađorđe”.

Pre propadanja je bio omiljeno mesto za organizovanje maturskih večeri, svadbi, seminara i sličnih svečanosti, a očekuje se da sada ponovo postane centar kulturnih i društvenih dešavanja Loznice i Banje Koviljače.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track