KOLIKO ĆE NAS KOŠTATI PRAZNIČNA TRPEZA Pola plate ode za proslavu Božića! Pripremite minimum 20.000 DINARA!
Foto: Marina Lopičić

Istražujemo

KOLIKO ĆE NAS KOŠTATI PRAZNIČNA TRPEZA Pola plate ode za proslavu Božića! Pripremite minimum 20.000 DINARA!

Društvo -

Bez obzira na to koliko su se istrošili za doček Nove godine, građani Srbije ne štede na obilatosti božićne trpeze koja, prema verovanju, simbolizuje dobrobit koju ćemo imati tokom cele godine.

A računica Kurira pokazuje da će četvoročlana porodica na kompletan posni i mrsni svečani ručak za Badnji dan i Božić morati da potroši oko 20.000 dinara, što je skoro pola prosečne plate.

Posna trpeza za Badnje veče mora da sadrži pasulj prebranac i pečenu ribu, a za desert suvo voće, med, orahe i sitne posne kolače, dok mrsni božićni ručak sadrži sarme, supe, predjela, priloge, piće, torte, kolače i, naravno, pečenje. A dok je nekada najradosniji hrišćanski praznik bio nezamisliv bez prasetine ili jagnjetine s ražnja, hronična besparica i nizak standard naterali su građane da se zadovolje manjim porcijama pečenja, tvrde mesari.

- Prodaja božićnih pečenica manja je za 30 odsto jer narod nema para, kupuje se minimalno. Nekada su za ražanj najtraženiji bili prasići od 15 do 18 kilograma, a sada se traže oni manji, od 10 do 12 kilograma. Umesto pečenice, građani su prešli na kupovinu pečenja na kilo, ali dok su ranije za praznični ručak kupovali po tri kilograma prasetine, sada naručuju jedva kilo i po - kaže za Kurir Nada Vujnović, vlasnica mesare.

foto: Kurir

Ipak, bez obzira na cenu, statistike pokazuju da srpske ribarnice uoči Badnjeg dana prodaju oko 300 tona sveže ribe, dok se za Božić pojede oko 2.000 tona svinjetine, što znači da svaki od oko četiri miliona pravoslavnih vernika pojede po pola kilograma.

CEH ZA BOŽIĆNI RUČAK* Namirnica cena Suhomesnato predjelo 1.200** Pita sir, 1 kg 700 Pita meso, 1 kg 1.000 Ruska salata, 1 kg 500 Česnica, 2 kg 380 Sarma, 3 kg 1.500 Praseće pečenje, 1 kg 1.100 Jagnjeće pečenje, 1 kg 1.500 Flaša vina 700 Rakija, 1 l 1.000 Sokovi, 2 l 240 Kisela voda, 2 l 80 Ukupno 9.900 * obrok za četvoročlanu porodicu ** iznosi su u dinarima

CEH ZA BADNJU VEČERU Namirnica cena Orasi, 1 kg 900 Suve šljive, 1 kg 500 Suvo grožđe, 500 g 400 Suve smokve, 1 kg 550 Posni sitni kolači, 1 kg 1.100 Sveže voće, 3 kg 350 Hleb, 3 kom. 150 Prebranac, 1 kg 330 Riba, 2 kg 1.000 Pita pečurke, 1 kg 500 Pita višnja, 1 kg 700 Flaša vina 700 Rakija, 1 l 1.000 Sokovi, 2 l 240 Kisela voda, 2 l 80 Ukupno 8.500 * iznosi su u dinarima

BOŽIĆNA DEKORACIJA Badnjak 80 din. Pšenica 150 din. Slama 90 din.

STATISTIKA

300 tona sveže ribe proda se uoči praznika 2.000 tona svinjetine pojede se za Božić 4 puta veći promet sušenog voća uoči praznika 49.900 dinara iznosila je prosečna plata u oktobru

(Kurir/Sanja Đorđević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track