Izbeglice se ne slažu sa patrijarhom
Foto: KURIR

Izbeglice se ne slažu sa patrijarhom

Društvo -
Izjavom da nije sazrelo vreme za dolazak rimskog pape u Srbiju zbog još uvek svežeg sećanja na posledice potonjih ratova i zbog toga što ovde živi mnogo izbeglica patrijarh Irinej nam nanosi neizmerljivu i nenadoknadivu štetu i ovde i u svetu, navele zbeglice iz Hrvatske i bivše RSK

BEOGRAD - Izbeglice iz Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) koje žive u Srbiji ne slažu se sa patrijarhovom izjavom da su oni potencijalna bezbednosna opasnost za dolazak pape u Srbiju.

U saopštenjima Dokumentaciono informativnog centra Veritas i Humanitarnog centra za integracije i toleranciju se, između ostalog, navodi da, iako je Katolička crkva prva priznala samostalnu Republiku Hrvatsku nikada i niko nije ni čuo ni zabeležio da su prekodrinski i prekounski Srbi pokušali, a kamoli izvršili atentat na nekog rimskog papu.

Patrijarh Irinej rekao je, naime, u intervjuu Tanjugu da Crkva smatra da nije sazrelo vreme za dolazak rimskog pape u Srbiju zbog još uvek svežeg sećanja na posledice Drugog svetskog rata, potonjih ratova, ali i zbog toga što ovde živi mnogo izbeglica.

U saopštenju Veritasa se navodi da se tim povodom tom centru obratilo mnogo Srba iz Hrvatske i bivše RSK sa zahtevom da, uz puno i nepodeljeno uvažavanje njegove patrijarhove titule, lika i dela, argumentovano reaguje na ovu izjavu.

Izbeglice iz Hrvatske i bivše RSK se, kako se navodi, ne slažu sa ovakvom izjavom patrijarha, smatrajući da, pored toga što im nanosi "neizmerljivu i nenadoknadivu štetu i ovde i u svetu", za takvu tvrdnju nema valjanog uporišta ni u bližoj ni u daljnjoj prošlosti.

"Mi prekounski Srbi ne isključujemo mogućnost da Njegova Svetost Patrijarh Srpski Irinej tvrdnju o eventualnoj opasnosti po bezbednost pape u Srbiji od strane izbeglica temelji na unutarcrkvenim različitim mišljenjima i stavovima o saradnji SPC sa katoličkom crkvom, a to je onda unutrašnja stvar Crkve, a ne cele izbegličke populacije", navodi se u saopštenju.

Humanitarni centar za integraciju i toleranciju navodi da su "već više od dvadeset godina, posebno Srbi u Hrvatskoj, izloženi između čekića i nakovnja, s jedne strane pritiscima, pretnjama i progonu kao remetilački faktor u stvaranju etnički homogene hrvatske države, a s druge strane pritiscima da se žrtvuju državnim interesima nacionalne matice".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track