USS: Tri sednice i dve javne rasprave pre odluke

USS: Tri sednice i dve javne rasprave pre odluke

Društvo -
Predlog za ocenu ustavnosti više odredaba tog zakona Ustavnom sudu je podnet decembra 2009. godine

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije je, pre nego što je proglasio neustavnim pojedine odredbe zakona o nadležnostima Vojvodine, održao tri pripremne sednice i dve javne rasprave o tom predmetu, objašnjeno je danas agenciji Beta u tom sudu. Predlog za ocenu ustavnosti više odredaba tog zakona Ustavnom sudu je podnet decembra 2009. godine, a sud je zatim predlog dostavio Skupštini Srbije na odgovor februara 2010. godine.

Srpski parlament je odgovorio skoro godinu dana kasnije - januara 2011. godine, a prva pripremna sednica Ustavnog suda o predlogu za ocenu ustavnosti održana je 6. jula 2011. godine. Ostale dve pripremne sednice održane su u septembru i oktobru 2011. godine, a nakon toga održane su dve javne rasprave - 23. novembra 2011. godine i 1. februara 2012. godine.

Sudija izvestilac i još dvoje sudija koizvestilaca sačinili su zajednički predlog odluke i dostavili ga predsedniku Ustavnog suda Dragiši Slijepčeviću 15. juna ove godine. Slijepčević je taj predlog prethodno uputio svim sudijama Ustavnog suda, koji su bili u obavezi da u roku od 15 dana pisano iznesu stavove i mišljenja o predloženoj odluci i argumentima u obrazloženju.

Nakon dostavljenih pisanih mišljenja pojedinih sudija, koizvestioci su pripremili konačan tekst predloga odluke koji su dostavili predsedniku Ustavnog suda 2. jula 2012. godine. Nakon toga, Slijepčević je zakazao sednicu o većanju i glasanju za 10. jul 2012. godine na kojoj je predlog odluke usvojen. Ustavni sud Srbije osporio je dvadesetak odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, među kojima su i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu.

Nakon odluke Ustavnog suda, Novi Sad ostaje administrativni centar i sedište organa Pokrajine. Ustavni sud je osporio i nadležnost pokrajinskih organa da "bliže uređuje službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina". Takođe je proglašena neustavnom odredba da Vojvodina ima pravo da osnuje javno preduzeće za upravljanje Nacionalnim parkom Fruška Gora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja