PROŠLA GODINA U SRBIJI NAJTOPLIJA IKADA: A evo i zbog čega...
Foto: Dado Đilas

klimatske promene

PROŠLA GODINA U SRBIJI NAJTOPLIJA IKADA: A evo i zbog čega...

Društvo -

Prošla godina u Srbiji je bila najtoplija otkada se vrše meteorološka merenja, saopštio je danas Hidrometeorološki zavod Srbije. Proleće 2018. je bilo najtoplije sa srednjom temperaturom vazduha u proseku višom za jedan stepen u odnosu na prethodno najtoplije proleće iz 2007. godine.

Protekla jesen je bila druga u istoriji po visini temperature u Kikindi i na Paliću, dok je u Beogradu bila treće najtoplija. Prošlo leto je bilo najtoplije u istoriji merenja u Srbiji prema minimalnoj temperaturi vazduha.

Januar prošle godine je bio peti najtopliji na nivou Srbije, a drugi najtopliji u Somboru i Banatskom Karlovcu. April je bio najtopliji u istoriji merenja s temperaturom vazduha u proseku za dva stepena višom u odnosu na prethodni najtopliji april, što je bilo 2000. godine.

Prošli maj je bio najtopliji maj u Beogradu, Valjevu i Sremskoj Mitrovici, dok je na nivou Srbije bio treći najtopliji. Oktobar je bio treći najtopliji za Srbiju, dok je bio drugi najtopliji 10. mesec u Novom Sadu, Kikindi, Zrenjaninu, Somboru i na Paliću.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track