SRBIJA VEČERAS DOČEKUJE PRAVOSLAVNU NOVU GODINU: Biće pesme, veselja na ulicama, vrućeg vina i rakije, a evo i u kojim gradovima
Foto: Beta/Miloš Miškov

proslava

SRBIJA VEČERAS DOČEKUJE PRAVOSLAVNU NOVU GODINU: Biće pesme, veselja na ulicama, vrućeg vina i rakije, a evo i u kojim gradovima

Društvo -

Nova godina po starom, Julijanskom kalendaru, tzv. Srpska nova godina u Beogradu će večeras biti obeležena vatrometom ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, dok se u više gradova organizuje doček na trgovima uz muziku. U Beogradu će se slaviti kod Hrama Svetog Save u okviru manifestacije "Božićno seoce", koja traje do 28. januara, a u muzičkom programu nastupiće Leksington bend u 21.00 sat, a tačno u ponoć biće vatromet.

Uveče je u crkvama predviđeno praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, a stari običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, vino i krofne.

U Novom Sadu, omladinskoj prestonici Evrope, koji će za dve godine dobiti i titulu Evropske prestonice kulture, slaviće se na više od 40 lokacija u gradu, a deo programa biće besplatan na otvorenom. Neki od učesnika su Sanja Ilić i Balkanika, Lena Kovačević, Atomsko sklonište, Parti brejkersi i drugi.

U Pomoravskom okrugu doček na trgovima biće organizovan u Jagodini i Svilajncu. Na centralnom trgu u Jagodini, Skveru omladine, od 22.45 nastupiće folk pevač Haris Džinović, a u Svilajncu, na Trgu Stevana Sinđelića, od 23 sata Koktel bend i Snežana Babić Sneki, rečeno je Tanjugu u ovim opštinama. Šefica informatvne službe opštine Svilajnac Ivana Todorov rekla je da će se na dočeku na trgu služiti kuvana rakija i vino i čaj, a biće priređen raskošan vatromet.

Druge opštine u ovom okrugu: Ćuprija, Despotovac, Paraćin i Rekovac, neće organizovati doček na trgovima.

U Vrnjačkoj Banji na trgu nastupaju "Osvajači", a u parku Svetog Save u Nišu Nataša Bekvalac, prenosi RTS. "Svi su spremni za Srpsku novu godinu. Tu su i naši planinski centri, kao što je na primer Zlatibor, onda banje, kao što je Vrnjačka banja, tako da možemo očekivati veoma veselu Srpsku novu godinu. Oni koji vole mirniji doček, svakako će to učiniti kod svoje kuće sa svojom porodicom i najbližima", napominje Olga Baletić iz Turističke organizacije Srbije.

U svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, večeras će biti organizovani dočeci. Postavljaju se pozornice, bine za koncerte i predstave koje će danas i večeras biti organizovane. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da se očekuje bogat program uz pečenog bika, kuvanu rakiju, kuvano vino. Građane ce zabavljati lokalni di-džejevi, a zatim se očekuje nastup Tropiko benda. Takođe, biće organizovana i Ulica otvorenog srca, koja ima za cilj da se pomogne maloj Neveni iz Lipljana koja boluje od leukemije. Svi koncerti na otvorenom širom zemlje završiće se velikim vatrometom u ponoć.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track