Najnovije vesti

SLAVIMO SVETOG JOVANA KRSTITELJA: U subotu, 19. januara, poklon ikona u zlatotisku sa molitvom, u nedelju, 20. januara, poklon medaljon sa zlatotiskom
Foto: Kurir

SLAVIMO SVETOG JOVANA KRSTITELJA: U subotu, 19. januara, poklon ikona u zlatotisku sa molitvom, u nedelju, 20. januara, poklon medaljon sa zlatotiskom

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 20. januara, slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu. Posle Nikoljdana i Đurđevdana ovo je svetitelj koji se kod Srba najviše poštuje i slavi.

Kurir u subotu, 19. januara, poklanja čitaocima luksuznu ikonu u zlatotisku sa molitvom na poleđini, a u nedelju, 20. januara, medaljon sa zlatotiskom koji možete da nosite oko vrata ili da ga okačite na prigodno mesto.

Jovan je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

Praznik Svetog Jovana Krstitelja, kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula - Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana, 11. septembra - Usekovanje glave i 6. oktobra, kada se obeležava

svetiteljevo začeće.

(Promo - tekst / Foto:Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...