Najnovije vesti

E-SEZONAC: Srpske gazde sezonske radnike na njivama odsad mogu da prijave i elektronski, ali i mobilnim telefonom!
Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede

E-SEZONAC: Srpske gazde sezonske radnike na njivama odsad mogu da prijave i elektronski, ali i mobilnim telefonom!

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede je danas u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi odnosno portalwww.sezonskiradnici.gov.rs, koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi", a prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

foto: Shutterstock

Za proceduru prijave i ođave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.

Svi radnicic prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijskog i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu.

Ministar Nedimović je rekao da je prošle godine bilo angažovano zakonski svega 3.585 ljudi u poljoprivredi iako znamo da imamo bar 350.000 poljprivrednihi gazdinstava koja se svakodnevno bave poljoprivredom.

Rekao je da su pre tri godine poljprivredni proizvođači došli kod njega kao gradonačelnika i rekli za taj problema.

foto: Shutterstock

"Imali smo nezadovoljne berače u poljprivredi, nisu imali nikakva prava, osim prava na naknadu, ali da se nešto desi neka povreda sve je u crnoj zoni, a u poljprivredi se povrede dešavaju skoro svaki dan".

Naveo je da poslodavci ne shvataju da se tu ne obavlja svaki dan rad zbog vremenskih uslovi, pa su morali ako je lep dan da prijave sve radnika, a kada je kiša da ih odjave. "To je bila neizdrživa situacija", istakao je ministar.

Nedimović kaže da je poljoprivreda fabrika pod otovrenim nebom i da nije čudo što je siva ekonomija u poljoprivredi bila tolika. Kaže i da to ministarstvo spremamo i set propisa da se definiše šta je poljoprivred, jer ne može pdv da bude veći odnosno povrat od onog što se uplaćuje.

Ministar Đorđević je rekao da je to što je urađeno plod i rezultat cele vlade koja zeli da se izbori ptoiv sive ekonomije.

"Želja vlade je da suzbije rad na crno,da pruži mogucnnost i prava svakome da ostvari prava koja zakoni omogućavaju, da svima pružimo sve ono sto njima pripada. Radnici koji su do juče radili u seoznskim poslovima najčešće dobijali samo nadnicu nisu imali pravo na zdrav na osiguranje od poverda bili prepušteni sebi", naveo je on.

Kako kaže, vlada čini dosta u svim sferama u kojima je situacija bila zapuštena. "Zahvaljujući premijerki i NALED smo ovo izgurali", kazao je Đorđević i dodao da će sada mobilnim telefonom moći da se prijave sezonski radnici.

"Vodili smo racuna o tim radnicima da ne izgube ono cega su se bojili,ako su na listi NSZ da ne izgube taj status i naknade koje su imali, da ne izgube socijalnu pomoć, gledali smo da im pruzimo mogucnost da ostvare prava, da imaju pravo na penziju od odmor.

U cilju suzbijanaj sive ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalno angazovanhi radnika u sektoru poljoprivrede vlada je u saradnji sa NALED -om i uz podršku GIZ-a 2017. pokrenula reformu sistema radnog angažovanja seazonskih radnika u poljoprivredi kroz donošenje novog sistemskog zakona čija je primena počela u januaru 2019. i izradu on lajn platforme za pojednostalvjenu registraciju radnika.

Prema podacima Poreske uprave u 2017. po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bilo je angažovano svega 3.585 sezonskih radnika u poljoprivredi.

Gotvo 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi na crno bez ikakvog ugovora, što znači da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa poput prava na socijalno i penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu.

Skupština je polovinom prošle godine usvojila Zakon o pojoednostalvjenom radnom angažovanu randika na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji se odnosi na poljoprviredu, šumarstvo i vodoprivredu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...