MATURANTI NA PREDAVANJIMA: Đaci uče odbranu i zaštitu
Foto: Shutterstock

PREVENTIVA

MATURANTI NA PREDAVANJIMA: Đaci uče odbranu i zaštitu

Društvo -

Počinje Učenici svih završnih razreda srednjih škola imaće teorijsku obuku o ponašanju u slučaju prirodnih katastrofa, ratnog stanja ili hemijskih i nuklearnih akcidenata

Maturanti svih srednjih škola u Srbiji u drugom polugodištu ove školske godine imaće predavanja iz odbrane i zaštite!

Oni će učiti kako da se ponašaju u slučaju iznenadne katastrofe i prirodne nepogode poput poplave i požara, ali i hemijskih ili nuklearnih akcidenata, vanrednog i ratnog stanja. To đacima neće biti dodatno opterećene pošto im neće biti uveden novi predmet, već će o temama o ulozi i zadacima Vojske Srbije, sistemu odbrane, civilne zaštite, reagovanja u toku prirodnih katastrofa i nepogoda, slušati tokom redovne nastave od razrednih starešina i gostiju iz Ministarstva odbrane.

- Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo odbrane, pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definiše kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja - kažu u Ministarstvu prosvete i dodaju da će maturanti na četiri časa odeljenskog starešine fakultativno obraditi 11 tema.

foto: Shutterstock

Praktična nastava nije predviđena, a obuka podrazumeva i posetu đaka komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije. Ministar prosvete Miladin Šarčević ističe da je cilj predavanja da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja.

foto: Dragana Udovičić

- Odbrana zemlje je važna za bezbednost građana, što znamo kroz istoriju, pa pošto ne možemo da uvodimo nove predmete, kroz predavanja želimo da učinimo da neke stvari učenicima budu dostupnije. Vidite koliko je bilo poplava i požara, ne mora da bude ratni sukob - kaže Šarčević i dodaje da su predavanja svi lepo primili, i učenici i nastavnici i javnost.

Aleksandar Radić Biće im to od koristi

Vojni analitičar Aleksandar Radić podržava ovaj oblik edukacije. - To su samo informativni časovi u odnosu na ono što je bilo očekivano. Za to sam da se srednjoškolcima pokaže kako da pružaju prvu pomoć u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. U odnosu na gomilu činjenica kojima se deca bombarduju, bolje da nauče kako da stave zavoj. Bilo bi dobro da klinci dobiju priliku da drže oružje u ruci, da vide koliko je automatska puška teška, da vide kako izgleda kasarna - kaže Radić i dodaje da je zbog nepostojanja obaveznog vojnog roka Vojska Srbije udaljena od društva.

foto: Zorana Jevtić

Činjenice:

Neke od tema koje će obrađivati: - Kako postati oficir Vojske Srbije - Kako postati profesionalni vojnik - Vojna, radna i materijalna obaveza u Srbiji - Oblici nenaoružanog otpora - Bojni otrovi, biološka i zapaljiva sredstva

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track