POREZNICI STIGLI I U ETNO-SELA: Ko se bavi seoskim turizmom, od 1. jula plaćaće porez državi! Evo i koliko
Foto: Vlada Šporčić

plaćaće se kvartalno

POREZNICI STIGLI I U ETNO-SELA: Ko se bavi seoskim turizmom, od 1. jula plaćaće porez državi! Evo i koliko

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji će od 1. jula ove godine oni koji rade u seoskom turizmu plaćati porez na prihod koji ostvare od pružanja ugostiteljskih usluga u objektima domaće radinosti.

Obveznici će biti oni koji se bave seoskim turizmom u objektima domaće radinosti kao što su salaši, etno-sela i slični turistički kapaciteti, a prihodima od ugostiteljskih usluga smatraće se prihodi koje fizičko lice ostvari pružanjem ugostiteljskih usluga u tim objektima.

foto: Vlada Šporčić

Porez na prihode od seoskog turizma uveden je izmenama zakona o porezu na dohodak gradjana koji je nedavno usvojen. Oni koji pružaju ugostiteljske usluge u objektima domaće radinosti treba da, u periodu od 1. maja do 30. juna ove godine, podnesu poresku prijavu nadležnom poreskom organu.

List saznaje da je prihod od seoskog turizma predmet oporezivanja i godišnjim porezom na dohodak građana, a bliže uslove za oporezivanje tog prihoda urediće ministri nadležni za poslove finansija i turizma u Srbiji. U planu je da se prihod oporezuje godišnje, plaćaće se kvartalno, a rešenje će donositi poreznici.

foto: AP/Ilustracija

Porez na prihode od seoskog turizma iznosiće pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva odnosno kamp parcela i odgovarajućim koeficijentom po kategoriji turističkog mesta.

Seoska turistička domaćinstva koja se nalaze u turističkim mestima koja nisu kategorisana plaćaće po jednom ležaju izmedju 2.000 i 2.500 dinara poreza godišnje.

foto: AP/Ilustracija

U Srbiji ima više od 1.000 registrovanih seoskih domaćinstava koja se bave turizmom, a mnoge godišnje poseti više od 1.500 ljudi.

Srpski seoski turizam, pored domaćih turista, privlači i turiste iz Izraela, Turske, a u poslednje vreme i veliki broj kineskih turista.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track