NA FAKULTETE BEZ PRIJEMNOG ISPITA! Ovo su promene koje očekuju maturante u Srbiji
Foto: Shutterstock

Važna stavka

NA FAKULTETE BEZ PRIJEMNOG ISPITA! Ovo su promene koje očekuju maturante u Srbiji

Društvo -

Projekat je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima, kaže ministar Šarčević

Prijemni ispiti za fakultete od 2021. godine više neće postojati! Ministarstvo prosvete donelo je odluku da oni budu zamenjeni standardizovanim maturskim ispitom i u toku je priprema projekta. To znači da će svi učenici istovremeno polagati maturu od tri obavezna predmeta. Prvi ispit biće iz maternjeg jezika, drugi iz matematike, a treći određuje fakultet, pa će maturanti na vreme da znaju koji je predmet potreban za određeni fakultet.

Međutim, ukoliko učenik nije siguran koji bi fakultet upisao onda, on može izabrati i polaganje još jednog dodatnog ispita.

- Učenik može da izabere dodatne ispite, tako proširuje mogućnost apliciranja na više fakulteta. Fakulteti imaju autonomiju da dodatno testiraju učenike - kazala je Marija Krneta iz Ministarstva prosvete za RTS:

- Biće formirano oko 200 komisija i njihov zadatak biće da organizuju sistem bodovanja. Da li će to biti 40 poena iz srednje, a 60 sa mature, još uvek ne znamo.

foto: Dragana Udovičić

U saopštenju Ministarstva prosvete ističe se da će u projektu učestvovati nastavnici srednjih škola, kao i univerzitetski profesori, koji će zajedno raditi na pripremi ispitnih pitanja.

- Projekat je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima - istakao je ministar Mladen Šarčević.

Projekat će realizovati kompanija "Hjuman dajnamiks" iz Austrije u saradnji s Ministarstvom prosvete i Delegacijom EU u Srbiji.

Sve pohvale Izuzetno pozitivna priča

- To je dobro. Neće više biti bežanja sa časova. Deca beže kako bi spremala prijemni, daju mnogo para za dodatne časove, ovako će se sve to srediti. Pripremaće se za maturu sa nastavnicima, koji im moraju biti na usluzi bilo na dopunskoj ili dodatnoj nastavi. Izuzetno pozitivna priča. Benefit za fakultete, škole, društvo, za sve - kažu iz Foruma srednjih stručnih škola.

Novine

- Nema prijemnog, već će se bodovati maturski ispit - Polagaće se tri predmeta: srpski, matematika i onaj koji nalaže fakultet - Fakulteti će moći dodatno da ispituju kandidate

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja