Najnovije vesti

neka sila bude s tobom...

PA OVO JE TOTALNI HIT! Pogledajte STRUJNO UŽIČKO KOLO u Japanu Tesli u čast! (KURIR TV)

Društvo

Neverovatna izložba beogradskog Muzeja Nikole Tesle otvorena je danas u Muzeju nauke Solar u japanskom gradu Hofu

HOF - Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle poručila da je ovo velika čast za Srbiju i da je ovo tek početak saradnje muzeja u Beogradu sa svetskim metropolama.

Izložba Muzeja Nikole Tesle otvorena je danas u Muzeju nauke Solar u japanskom gradu Hofu. Svečanoj ceremoniji i presecanju vrpce prisustvovali su gradonačelnik grada Hofu, Yutaka Ikeda, ambasador Srbije u Tokiu, Nenad Glišić, počasni gradjanin Beograda Tadasij Nagaij, direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, kao i mnogi drugi ugledni građani.

foto: Privatna Arhiva

Većina izloženih eksponata ima svetsku premijeru, a najveće interesovanje izazvao je Teslin kalem koji reprodukuje japansku muziku. Tom prilikom u muzeju se moglo čuti i čuveno Užičko kolo.

- Ovo je velika čast za Srbiju i naš narod! Srdačno smo dočekani u Japanu, a samo otvaranje izložbe bilo je veličanstveno, baš kako i dolikuje, budući da je Tesla svojim radom i pronalascima zadužio čovečanstvo. Na ovome se nećemo zaustaviti jer je već u planu saradnja i sa drugim svetskim metropolama gde ćemo takodje predstaviti stvaralštvo najvećeg srpskog naučnika, jer naša misija jeste da se prenese glas o njegovom liku i delu, posebno mladim generacijama- poručila je Ivona Jevtić, direktorka muzeja.

foto: Privatna Arhiva

Veliku pažnju zvanica izazvao je i Srbin koji je verodostojno prikazak lik Nikole Tesle, obučen u odelo kakavo je nosio poznati naučnik. Autori izložbe su dr Branimir Jovanović, Velimir Mrdjen i Radomir Putnik. Dizajner je Bojan Stevanić, a kustos realizator Vladimir Perić.

foto: Privatna Arhiva

Inače, japanski grad Hofu je sponzor ženske odbojkaske reprezentacije Srbije i u njemu se na svakom mestu vidi posebna naklonst prema našoj zemlji i narodu. Izlozba će biti otvorena do polovine marta.

(Kurir.rs/Foto: Privatna arhiva)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...