BORBA PROTIV ŠTETNOSTI: Deca na odvikavanju od interneta i igrica!
Foto: Profiemedia

Edukacija

BORBA PROTIV ŠTETNOSTI: Deca na odvikavanju od interneta i igrica!

Društvo -

Serijal "Kibernetski poremećaj" kroz sedam epizoda poseban osvrt stavlja na posledice zavisnosti kod mladih

Štetni uticaj računara, telefona i interneta predstavlja veliki problem kako za odrasle tako i za decu.

Kako bi na što bolji način obradili ovu temu i pomogli roditeljima da se izbore sa opasnostima koje nose socijalne mreže, agencija Trivalija je, uz podršku Ministarstva kulture, realizovala serijal "Kibernetski poremećaj."

foto: Shutterstock

U njemu se kroz sedam kratkih epizoda obrađuje ponašanje korisnika interneta u Srbiji, sa posebnim osvrtom na posledice zavisnosti kod dece i mladih, a epizode su podeljene na oblasti video-igre - gejmeri, virtuelna prijateljstva na socijalnim mrežama, zavisnost od internet kockanja, skupljači informacija - surferi, zavisnost od telefona i tableta, vršnjačko nasilje na socijalnim mrežama i lečenje zavisnosti od interneta.

- To su zaista zastrašujuće priče. Roditelji maltene moraju decu da vode na odvikavanje, da im isključe potpuno pristup internetu - kaže autorka serijala Nataša Đulić Banović i dodaje:

- Ljudi koji se uvuku u taj virtuelni svet teško mogu da se izvuku. Dosta zavisi od okruženja i potrebno je puno truda. Format informativno-edukativnog serijala je dokumentaran, a sve epizode mogu se pogledati na Jutjubu.

Za serijal "Kibernetski poremećaj" govorili su psihoterapeut dr Zoran Milivojević, novinar Zoran Stanojević, stručnjak za elektronske medije Radomir Lale Marković, psihoterapeut Nevena Čalovska Hercog, oftalmolog dr Milorad Ljutica, oftalmolog dr Branislav Stanković, dr Oleg Krneta sa Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", dr Snežana Alčaz iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, kao i urednici sajtova o gejmingu.

(Kurir.rs/ M. B./ Foto: Profiemedia, Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track