NEMAČKA ŠALJE ISLAMISTE NAZAD U BIH: Problem koji Banjaluka i Beograd moraju ozbiljno da prate!
Foto: Printscreen/YouTube

osinjak terorizma

NEMAČKA ŠALJE ISLAMISTE NAZAD U BIH: Problem koji Banjaluka i Beograd moraju ozbiljno da prate!

Društvo -

BERLIN - Nemačko pravosuđe deportovaće u BiH Izudina Jakupovića (36), poreklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorizma.

Jakupović je u Njemačkoj odležao dve godine zatvora, a posle deportacije će u BiH biti pušten na slobodu, jer ne postoji pravni osnov za njegovo zadržavanje, piše portal "Srpskacafe.com".

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Sedat Suna

"Jakupović važi za čoveka koji je blizak sa terorističkim organizacijama, te Islamskom državom. U BiH on je slobodan čovek, što svakako predstavlja veliku opasnost po bezbednost", ispričao je neimenovani izvor pomenutog portala.

Nemačko pravosuđe je Jakupovića teretilo za finansiranje terorizma, odnosno džihadističkim grupama u Siriji. Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi "Junud al-Sham" (vojnici Sirije) zbog čega je i osuđen.

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu Al-Azhar.

Godinama je živio u Nemačkoj gdje je postao propovednik i skupljao je donacije u džamijama "Za narod Sirije". Navodno je prikupljeni novac prosljeđivao terorističkim organizacijama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters

Mediji u Nemačkoj pisali su da se Jakupović iskazao kao vrlo uvjerljiv propovednik.

Povodom njegovog slučaja, stručnjak za bezbednost Ilija Životić navodi da muslimansko-hrvatska federacija postaje osinjak radikalnih islamista.

- Nakon proterivanja većeg broja radikalnih imama iz Austrije 2018 godine koje je zahvaljujući propustu tužilaštva sud u Gracu oslobodio, i nakon povratka velikog broja ljudi sa ratišta u Siriji sada imamo i ovaj slučaj. Pravosuđe BiH se pokazalo nedoraslim za ovakve situacije. Zakonska regulativa je katastrofalna a praksa još gora, jer osobe koje se pošalju tamo u zatvor, postaju idoli mladima. Oni ustvari postanu još jači u zatvoru nego na slobodi, kaže Životić.

On navodi da je iluzija je da će ovaj čovek sada postati uzoran građanin, neki pekar ili slično.

Ilija Životić
Ilija Životićfoto: Kurir

- To se ne dešava u stvarnosti. On se prema optužnici nalazio na mestu nekoga ko sakuplja novac i šalje ga teroristima. Dakle, imao je direktan link prema terorističkim grupama. Kada je uspeo u Nemačkoj da sakuplja i prosleđuje novac, gde su službe bezbednosti ozbiljne, mene lično zabrinjava šta će se dešavati u Bosni. Lično mislim da će ovo biti još jedan u nizu slučajeva na koji će vlada u Banjaluci, ali i u Beogradu morati pomno pratiti jer na kolegijalnost i profesionalizam sa sarajevskim vlastima u ovom slučaju ne treba računati, zaključuje Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track