VEĆE AKCIZE NA DUVAN, RAKIJU, KAFU, CIGARETE, NAFTU: Cigarete poskupljuju 10 dinara po paklici
Foto: Profimedia

nove CENE

VEĆE AKCIZE NA DUVAN, RAKIJU, KAFU, CIGARETE, NAFTU: Cigarete poskupljuju 10 dinara po paklici

Društvo -

SKUPLJE Ne očekuje se da proizvođači cigareta trošak uvećane akcize preuzmu na svoja pleća, pa su poskupljenja više nego izvesna

Strastveni pušači možda bi mogli da kupe neki boks cigareta više pošto će već od 1. februara sve cigarete, prema nezvaničnim najavama, biti skuplje za oko 10 dinara.

Ovo je posledica redovnog povećanja akciza na duvan, koje su veće za 1,5 dinara, što će se neminovno odraziti na maloprodajnu cenu cigareta za oko šest dinara. Veća cena paklice cigareta povećava i proporcijalnu akcizu, koja čini 33 odsto cene, a to znači i veći trošak za PDV, što u krajnjem ishodu ima povećanje cene svake paklice za 10 dinara.

Proizvođači cigareta nisu hteli da pričaju o većim akcizama na cigarete i koliko će se to odraziti na cene, jer im Zakon o zaštiti konkurenciji zabranjuje da javno komentarišu ili najavljuju bilo kakve poslovne odluke uključujući i poskupljenje cigareta pre nego što odluka o tome ne bude zvanično objavljena u Službenom glasniku. Ipak, teško da će proizvođači cigareta trošak uvećane akcize preuzeti na svoja pleća, pa su poskupljenja više nego izvesna.

foto: Shutterstock

Osim većih cena cigareta, od 1. februara važiće i nove veće akcize na naftne derivate, alkoholna pića i kafu usklađene s rastom potrošačkih cena u 2018. godini, a sve u skladu sa Zakonom o akcizama.

Što se alkoholnih pića tiče, akciza na rakije od voća, grožđa i druge voćne rakije sa dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda iznosi 132,36 dinara po litru. Za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina iznosi 337,29 dinara po litru, dok je za ostala jaka alkoholna pića 216,68 dinara po litru. Nova akciza na niskoalkoholna pića iznosi 22,41 dinar po litru, dok za pivo iznosi 25,61 dinar po litru.

Akciza za neprženu kafu iznosi 90,09 dinara po kilogramu, za prženu kafu 112,60 dinara, dok će ljuspice i opne od kafe koštati 123,86 dinara po kilogramu.

foto: Profimedia

Andrej Bele, generalni direktor strateškog poslovnog područja kafe u "Atlantik grupi" kaže za Kurir da su, kao i svake godine u januaru, akcizna davanja povećana na osnovu usklađivanja akciza s troškovima života. - Za nas svako povećanje sigurno nije beznačajno, ali naši potrošači to neće osetiti - tvrdi Bele za Kurir.

Nova akciza za derivate nafte, biogoriva i biotečnosti za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za transportne svrhe za prevoz lica i stvari iznosi 48,56 dinara po litru.

SZO Zabraniti pušenje Direktorka Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Pustai izjavila je da je vreme da Srbija konačno uvede potpunu zabranu pušenja, veće akcize na duvanske proizvode, ali i slikovne poruke upozorenja koje odavno imaju mnoge evropske zemlje. - To je jedini proizvod koji ubija polovinu svojih korisnika, a to je moguće sprečiti. U svetu u proseku puši oko 20 odsto populacije, u evropskim zemljama 28 odsto, a u Srbiji čak 37 odsto stanovnika - rekla je Pustaijeva povodom 31. januara i obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Tabela Cene posle uračunavanja novih akciza

Vrsta cigareta sadašnja cena nova cena Bond 240 250 Iv 120 350 360 L&M 250 260 Česterfild 260 270 Marlboro tač 290 300 Parlament 370 380 Marlboro red 330 340 Marlboro gold 330 340 * Cene su u dinarima

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track