SRBIJA JE NA OVOJ LISTI ISPRED AMERIKE I JAPANA: Evo na kom smo mestu spiska NAJBEZBEDNIJIH zemalja sveta!
Foto: Filip Plavčić

od 128 rangiranih zemalja

SRBIJA JE NA OVOJ LISTI ISPRED AMERIKE I JAPANA: Evo na kom smo mestu spiska NAJBEZBEDNIJIH zemalja sveta!

Društvo -

NJUJORK - Magazin "Global Fajnens" (Global Finance), čije je sedište u Njujorku, objavio je listu najbezbednijih zemalja sveta, na kojoj je Srbija, među 128 rangiranih zemalja, zauzela 58. mesto.

Srbija se tako nalazi ispred SAD, koje su na 65. mestu, dok je na vrhu liste Island, za kojim slede Švajcarska i Finska, dok su poslednje mesto zauzeli Filipini.

foto: AP

Od zemalja u regionu, najbolje je plasirana Slovenija, koja je zauzela 12. poziciju, Hrvatska je na 22. mestu, Mađarska na 28, Bugarska na 42, BiH na 56, a Grčka na 57. mestu.

Iza Srbije su Makedonija, koja je na 59. mestu, kao i Albanija koja je zauzela 69. poziciju.

Kako objašnjava magazin, prilikom sumiranja rezultata, uzeta su u obzir tri faktora: rat i mir, lična sigurnost i rizik od prirodnih katastrofa.

Prema navodima magazina, rezultat sumira indekse ova tri rizika, te predstavlja sveobuhvatan pogled na bezbednost u svakoj zemlji pojedinačno, što znači da visok nivo rizika kada je u pitanju jedan faktor ima ograničen uticaj na konačan rang zemlje.

foto: Vlada Šporčić

Kao primer, navodi da su Filipini označeni kao najnebezbednija zemlja, dok je Jemen na pretposlednjem mestu.

"Ovo se može pripisati činjenici da su Filipini ostvarili loše rezultate u pogledu mira, bezbednosti, i rasprostranjenosti prirodnih katastrofa. Užasan rezultat Jemena je posledica rata i gladi, ali ova zemlja ima veoma mali rizik od prirodnih katastrofa. Prema tome, FilipIni su rangirani niže od Jemena, iako je Jemen ratna zona", navodi magazin.

Na vrhu liste, dodaje magazin, malo je iznenađenja, pošto se tu uglavom nalaze evropske zemlje sa razvijenim ekonomijama i zdravstvenim sistemima.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Zapravo, primećuje magazin, 16 od 20 najbezbednijih zemalja su iz Evrope, zajedno sa Katarom, Singapurom, Novim Zelandom i Kanadom.

"Izgleda da ekonomski razvoj umanjuje rizik od izbijanja vojnog sukoba ili nasilja u porodici. U suštini, ova dva faktora su podložnijia kontroli nego rizik od prirodnih katastrofa, koji je češto uloga geografije", navodi magazin.

Međutim, kako napominje, postoji nekoliko važnih izuzetaka za zemlje koje su ekonomski razvijene, te se tako SAD nalaze skoro tačno u sredini liste, na 65. mestu, dosta iza zemalja koje su ekonomski razvijene.

foto: Kurir

Razlog je to što je rizik od nasilnih zločina u SAD viši zbog visoke stope ubistava, što smanjuje ličnu bezbednost i bezbednosni rezulat, objašnjava magazin i ističe da SAD imaju i nešto veći rizik od prirodnih katastrofa.

Ipak, ističe magazin, SAD nisu usamljene na sredini liste, kao ekonomski razvijena zemlja - Japan je na 43. mestu, najvećim delom zbog visokog rizika od prirodnih katastrofa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track