Najnovije vesti

DVE NOVE ŽRTVE GRIPA U ZLATIBORSKOM OKRUGU: Preminuo muškarac (35) iz Sjenice i Užičanka (70)! Troje životno ugroženo
Foto: Aleksandar Jovanović

raste broj obolelih

DVE NOVE ŽRTVE GRIPA U ZLATIBORSKOM OKRUGU: Preminuo muškarac (35) iz Sjenice i Užičanka (70)! Troje životno ugroženo

Društvo

U Zlatiborskom okrugu u poslednjih nekoliko dana preminulo je dvoje ljudi kod kojih je dijagnostikovan virus gripa. Radi se o ženi iz Užica, staroj 67 godina, i mladiću iz Sjenice starom 34 godine.

"Mi smo u Zavodu dobili prijave dva smrtna ishoda kod pacijenata kod kojih je bila postavljena dijagnoza gripa. Oi su imali grip i imali su tešku komplikaciju u smislu upale pluća kao posledica gripa. Kompolikacija je zahtevala i pomoć veštačkih pluća, i, na žalost, preminuli su. Obdukcija nije rađena, ali, radi se o pacijentima koji su preminuli i koji su imali postavljenu dijagnozu gripa", kaže za "Kurir" dr Aleksandra Andrić, direktorka Zavoda za javno zdravjle u Užicu.

U Zlatiborskom okrugu su od 28. januara do 3. februara registrovana 1.382 pacijenta sa oboljenjima sličnim griipu, dok je u sedmici koja je prethodila ovom periodu broj reisgrovanih bio 560.

Prošle godine u istom periodu, u okrugu je bilo 650 registrovanih pacijenta sa oboljenjima sličnim gripu.

Inače, u užičkoj Opštoj bolnici trenutno je 25 pacijenata koji su hospitalizovani sa oboljenjima sličnim gripu, četvoro pacijenata je na intenzivnoj nezi, od njih četvoro troje je trenutno životno ugroženo.

Batut: Šest smrtnih ishoda

Direktorka Batuta dr Verica Jovanović kaže za Kurir da je za svaki prijavljeni smrtni ishod potrebna i laboratorijska potvrda gripa.

- Tek nakon toga možemo reći da li se smrtni ishod može dovesti u vezu sa gripom. Do sada je laboratorijski potvrđeno šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom. Novi presek stanja će biti sačinjen u petak i uključiće sve laboratorijski potvrđene slučajeve - rekla je dr Jovanović.

(Kurir.rs/Z.Š./M.B.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...