RATNI VETERAN JOVICA RADOJČIĆ OPTUŽUJE LEKARA IZ KRUŠEVCA: Tražili mi mito za operaciju!
Foto: Printscreen, Shutterstock

Muke

RATNI VETERAN JOVICA RADOJČIĆ OPTUŽUJE LEKARA IZ KRUŠEVCA: Tražili mi mito za operaciju!

Društvo -

Korupcija Nakon preloma ruke ležao je sedam dana na odeljenju ortopedije Opšte bolnice, nakon čega je bio prinuđen da plati doktoru 300 evra da bi mu sanirao povredu

Ratni veteran Jovica Radojčić (45), posle svega što je uradio za državu na ratištu, doživeo je da mora da da mito doktoru Opšte bolnice u Kruševcu kako bi mu operisao prelom ruke!

foto: Printscreen

Jovica za Kurir tvrdi da je 2016. bio prinuđen da plati 300 evra doktoru (ime i prezime poznato redakciji) da bi ga operisao, ali da čak ni ta operacija nije prošla uspešno, pa iako je platio, i dve godine kasnije ima brojne muke i probleme. - Dok sam sekao drva, pao sam i jedno drvo je palo preko mene i izlomilo mi ruku. Otišao sam u Hitnu pomoć, odakle su me poslali u Opštu bolnicu u Kruševcu, gde su me smestili na ortopedsko odeljenje. To se desilo 11. novembra, ležao sam sedam dana u civilnom odelu, samo poneka vizita naiđe, pogledaju me, daju mi injekciju i to je sve - priča Radojčić, inače poljoprivrednik iz Donjeg Dubiča kod Trstenika.

foto: Profimedia

Za tih sedam dana koliko je ležao u bolnici jedino mu je stavljena longeta. - Nije dolazio anesteziolog, ni internista, niti neki doktor. Čekao sam, i ništa. Zvao me je prijatelj iz Kruševca, koji je rekao da će da se raspita pošto ja ne znam ništa o tome. Pozvao je jednog doktora, koji je preporučio da pozovemo lekara koji me je kasnije operisao. Oni su se čuli, rekao mu je da sam u bolnici, da nisam operisan i pitao ga kako se to sve kreće, kako se to reguliše - priseća se Jovica i nastavlja: - Doktor je rekao da se cena operacije kreće od 300 do 500 evra, ali pošto je po preporuci drugog lekara, onda može i za 300 evra. Pitao je i da li imamo anesteziologa, kada je moj drug upitao odakle bismo ga imali, rekao je da će on regulisati i to.

foto: Profimedia

Jovica je bio na ratištu devedesetih godina, bio je u Kninu, ali i na Kosovu i Metohiji. Ovaj otac troje dece kaže da je operisan 17. novembra i da je novac dao lekaru nakon intervencije. - Stavio sam mu na sto 200 evra, on je izašao za mnom i rekao mi na hodniku: "Jovice, treba još 100 da se ispostavi anesteziolog". Da se moj drug nije raspitao, ko zna koliko bih čekao i kada bih došao na red za operaciju, nisam ni znao da to treba da se plati - objašnjava on. Jovica naglašava da čak ni ta operacija nije dobro prošla, te da je potrebna nova intervencija. - Bio sam u Beogradu na Banjici kod doktora koji mi je rekao da to ne može da zaraste bez ponovne operacije. To tako stoji, niti sam to snimao, nemam snage da se jurim sa njima, više nikome ne verujem - zaključuje Jovica.

Održan hitan sastanak Bolnica ne priznaje usmenu tužbu

Iz Opšte bolnice u Kruševcu navode da su juče održali sastanak s Jovicom, koji je u razgovoru izjavio da je imao povredu ruke i da je operisan na Ortopedskom odeljenju opšte bolnice Kruševac, ali da nije potvrdio navode u vezi s davanjem mita. Sa druge strane, Jovica za Kurir kaže da je rukovodstvu bolnice usmeno rekao sve što i nama, ali da nije želeo da da pisanu izjavu jer, kako kaže, ne želi da se vuče po sudovima i da krivično goni pomenutog lekara. - Rekao sam im to, a oni su rekli da će oni odraditi ono pravno što je do njih - kaže on. Iz bolnice apeluju na sve pacijente da svaki oblik korupcije prijave direktoru bolnice.

Nesavesno lečenje Mladić preminuo od sepse

foto: Privatna Arhiva

Pre samo nekoliko dana, članovi porodice mladića Saše Ćurčića (24) izneli su za Kurir optužbe na rad lekara Opšte bolnice u Kruševcu. Prema njihovim rečima, lekari su danima Saši lečili kao lakšu povredu hematom na donjem delu leđa, a pored svih analiza i snimanja, nisu videli da mu je puklo debelo crevo, zbog čega je dobio sepsu i preminuo! Saša je bio na odeljenju ortopedije, on je operisan 24. decembra, ali mu se stanje pogoršavalo, pa je 27. prebačen u Urgentni centar KCS, gde je 8. januara preminuo od sepse. Porodica je najavila da će tužiti bolnicu, a Ministarstvo zdravlja je poslalo inspekciju u obe ustanove.

Ministarstvo zdravlja apeluje Prijavite nepravilnosti Antikorupcijskom timu

foto: Shutter.

Za godinu i po dana aktivnog rada Antikorupcijskog tima koje je formiralo Ministarstvo zdravlja, kontrolisano je oko 100 zdravstvenih ustanova, podneto je 11 prijava protiv 19 zdravstvenih radnika nadležnom tužilaštvu zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili pojedina krivična dela: - Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da sve nepravilnosti u zdravstvenim ustanovama odmah prijave Antikorupcijskom timu, jer je zajednički interes da se spreči da 99 odsto lekara koji svoj posao rade izuzetno časno i pošteno, ispašta zbog neodgovornosti pojedinaca.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutterstock, Printscreen, Profimedia, Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track