ZIMA ZADAJE POSLEDNJI UDARAC U MARTU! Stiže novih 10 ledenih dana, a evo kakvo nas vreme očekuje do proleća!
Foto: Sonja Spasić

VREMENSKA PROGNOZA

ZIMA ZADAJE POSLEDNJI UDARAC U MARTU! Stiže novih 10 ledenih dana, a evo kakvo nas vreme očekuje do proleća!

Društvo -

Visoke temperature za ovo doba godine, a onda nagli pad, pa ponovni skok obeležili su nekoliko nedelja za nama, a tako će se nastaviti i do kraja ovog meseca. Prvi sledeći skok stiže nam krajem vikenda, kada će temperature u Srbiji biti čak do 16 stepeni. Ali zimi tu nije kraj.

Trenutno je nešto topliji vazduh, pa su temperature u plusu, a slično vreme čeka nas do vikenda.

foto: Aleksandar Jovanović

Velike oscilacije između jutarnje i dnevne temperature su normalne, s obzirom da su dnevne temprature za 8 stepeni više u odnosu na prosečne vrednosti u ovo doba godine (između 3 i 7 stepena).

Nakon toplog i gotovo prolećnog vikenda, već u narednoj nedelji temperature se vraćaju u "normalu", što nam donosi blago zahlađenje i vrednosti temperature do 5, 6 stepeni, navode meteorolozi.

Februar bez većih iznenađenja

Prema njegovim najavama, do kraja tekućeg meseca neće biti većih temperaturnih oscilacija, a maksimalne temperature u februaru iznosiće 15, 16 stepeni, dok se ne očekuje drastičan pad temperature, ispod nultog podeoka recimo, osim na planinama, naravno.

foto: EPA

Meteolozi navode da je gotovo nemoguće da temperature padnu ispod nule, a do 22, 23. februara nema na vidiku zahlađenja sa snegom u nižim predelima, te očekuje da istog neće biti ni do kraja meseca, ali da postoji mogućnost padavina u vidu kiše.

foto: Printscreen AccuWeather

Prema detaljnoj dugoročnoj prognozi vremena za celu sledeću nedelju - od 18 do 24 februara, koju je uradio RHMZ, u većem delu Srbije prognozira blaže (toplije) i suvlje, a u Pomoravlju i Južnom Banatu blaže i prosečno suvo vreme.

Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -2 do 3 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrednosti u intervalu od 5 do 12 stepeni, na jugu Srbije i do 14 stepeni.

foto: Printscreen AccuWeather

Oko 18. februara i od 22. do 24. predviđa se češća pojava uglavnom kiše ili susnežice, a na visokim planinama sneg.

U periodu od 25. do 03. mata održavaće se period blažeg (toplijeg) i prosečno vlažnog vremena. Oko 25, 26, 28. februara kao i početkom marta predviđa se češća pojava kiše ili susnežice, u toku noći i susnežice ili snega, a na visokim planinama sneg. Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -2 (na planinama) do 5 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrednosti u intervalu od 7 do 15 stepeni, na zapadu Srbije i do 17 stepeni.

foto: Sonja Spasić

Ipak, najave i prognoze za februar nikako ne znače da je zimi došao kraj, s obzirom na promenljiv mart, kakav smo imali u godinama za nama.

- Mart i sam kraj zime uopšte, umeju da iznanade. Prošle godine smo početkom marta imali sneg i veoma hladno vreme, a u prethodnim godinama dešavalo se da upravo tada imamo pravo prolećno vreme, a vać u aprilu letnje – objašvanja Đurić i dodaje da će se sneg u višim planinskim predelima zadržati do kraja znime, te će ljubitelji skijanja nesmetano moći da uzivaju u zimskim sportovima do samog kraja sezone.

foto: Printscreen AccuWeather

Poslednji udarac zime

Tako se u martu očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 6 do 10, a u brdsko-planinskim krajevima do 16 dana. Tokom marta se očekuje količina padavina u granicama proseka u celoj zemlji.

Prognozira se da će srednja martovska količina padavina u nižim predelima biti od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da u martu broj dana sa padavinama bude u intervalu od 8 do 12, a u brdsko-planinskim krajevima od 16 do 23 dana.

foto: Printscreen AccuWeather

Prema detaljnoj prognozi RHMZ-a, u Srbiji se očekuje mart sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem oko 1 stepena. Srednja martovska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 6 do 9 stepeni, a u planinskim predelima od -1 do 3 stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za mart biti od 12 do 14 stepeni, a u planinskim predelima od 3 do 8 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 2 do 5 stepeni, a u planinskim predelima od - 4 do 0 stepeni.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track