PATRIJARH ZA KURIR O NAPADIMA BISKUPA: Hrvatima smeta što više uvažavam papu nego njih!
Foto: Marina Lopičić

Ekskluzivno

PATRIJARH ZA KURIR O NAPADIMA BISKUPA: Hrvatima smeta što više uvažavam papu nego njih!

Društvo -

Stav Na optužbe hrvatskih katoličkih poglavara da raspiruje mržnju, huška na rat i vređa žrtve, Irinej odgovara da od njih ništa drugo i nije očekivao

Nakon teških optužbi i napada hrvatskih katoličkih poglavara na Srpsku pravoslavnu crkvu, patrijarh Irinej ekskluzivno u razgovoru za Kurir poručuje da ga taj korak biskupa iz susedne zemlje nije nimalo iznenadio, te da će uskoro uslediti odgovor!

Hrvatska biskupska konferencija uputila je 18. novembra prošle godine pismo poglavaru srpske crkve u kome je optužila SPC, sa njim na čelu, da raspiruje mržnju, huška na rat i vređa žrtve. Ovo pismo su pre nekoliko dana objavili javno, što SPC ocenjuje kao neprihvatljivo.

foto: Marina Lopičić

Prvi čovek SPC kaže za Kurir da ga pismo hrvatskih biskupa nije potreslo, te da se od njih nije ništa drugo moglo ni očekivati. - Oni se žale što mi (SPC) više uvažavamo papu nego njih, njima to smeta. Mi imamo svoje mišljenje o papi, za razliku od njih. Ne raspirujem mržnju, niti huškam na rat, niti vređam žrtve, a od njih ništa drugo i ne očekujemo - naglasio je patrijarh Irinej. On je dodao da će zvaničan odgovor SPC hrvatskim biskupima uslediti u najskorijem roku. Kako saznajemo, ovo će definitivno biti glavna tema i na sednici Sinoda 19. februara.

foto: EPA

Podsetimo, hrvatski biskupi su u pismu detaljno analizirali ranije izjave srpskog patrijarha i pojedinih vladika, pri čemu im je posebno zasmetalo to što je vladika bački Irinej izjavio da SPC ima korektan odnos sa Rimokatoličkom crkvom u celini, ali ne i sa biskupima Hrvatske biskupske konferencije. - Čujemo pohvale papi Franji i Rimokatoličkoj crkvi, a pokude biskupima i crkvi u Hrvatskoj. Smatramo neobičnim da poglavar jedne pravoslavne mesne crkve javno suprotstavlja biskupe Katoličke crkve u Hrvatskoj papi Franji, upućuje im prekore i pripisuje zločine celoj toj crkvi i celom hrvatskom narodu - navodi se, između ostalog, u pismu upućenom Irineju.

foto: Zorana Jevtic

Inače, pre dva dana oglasila se i SPC saopštenjem koje je potpisao vladika bački Irinej, a u kojem se navodi da je Sinod pismo dobio u formi službenog akta koji se ne može iznositi u javnost bez saglasnosti adresata. - Neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški, proustaški i ustašoidno nastrojenih biskupa! Sudeći prema njihovim izjavama, nameće se zaključak da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj - saopšteno je iz SPC.

Brojke 18. novembra su hrvatski biskupi poslali pismo 19. februara će Sinod razgovarati o ovoj temi

Papa želi u Srbiju Smatramo da još nije prilika

Prvi čovek Vatikana nekoliko puta je izrazio želju da dođe u Srbiju, a patrijarh Irinej je u intervjuu za TV Hram prošle godine rekao da pozdravlja te želje: - To bi bilo dobro našem narodu, s obzirom na odnose s našim najbližim susedima Hrvatima. Nama je stalo da se ti odnosi poprave i njegova poseta bi tome sigurno dopirnela. Baš zbog tih odnosa istorijskih, koji su još uvek sveži, smatramo da tome još nije prilika. Nije vreme. Ne bismo želeli da se ma šta desi što bi još više opteretilo naše odnose povodom te posete. Same prilike među dva naša naroda su veoma loše, ne samo u prošlosti nego i danas nisu onakve kakve bi trebalo da budu.

Činjenice/ Razlozi SPC Zašto nije vreme za posetu - zbog ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda je protiv toga - papa bi prvo trebalo da se pokloni žrtvama Jasenovca - zbog nerešavanja slučaja Alojzija Stepinca

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtic, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track