SUTRA U KURIRU POKLON IKONA U ZLATOTISKU SA MOLITVOM: Slavimo Sveta tri jerarha
Foto: Promo

SUTRA U KURIRU POKLON IKONA U ZLATOTISKU SA MOLITVOM: Slavimo Sveta tri jerarha

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Sveta tri jerarha - sabor tri svetitelja: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Kurir vam poklanja luksuznu ikonu u zlatotisku sa molitvom.

Među Srbima ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Prema predanju, jednom se u narodu povela rasprava o tome ko je od ova Tri jerarha najveći.

Po jednima, to je bio Sveti Vasilije Veliki, jer je duboko prodro u tajnu bića, isti onaj Vasilije koji se svojim vrlinama upodobio anđelima i takmičio se sa njima. On nije tako lako opraštao grešnicima, bio je strog, jer nemade u sebi ničeg zemaljskog.

Nasuprot njemu, bio je Sveti Jovan Zlatoust, koji je lako opraštao grešnicima i privlačio ih pokajanju. Zato ga jedni smatraše manjim od Vasilija Velikog, a drugi pak zbog njegove slatkorečivosti i razumevanja slabosti ljudskih većim od Vasilija.

Postojala je i treća grupa, koja je veličala Svetog Grigorija Bogoslova i smatrala da je on najveći od njih trojice, jer odlikovao se on kitnjastim i divnim stilom, kojim je prevazilazio sve crkvene mudrace. I tako je došlo do podele među pristalicama njihovim na: vasilijane, grigorijane i jovanite.

Episkop evhaitski Jovan imao je viziju u snu. Naime, najpre mu se javiše svaki od ova tri svetitelja, u velikoj slavi i neiskazanoj krasoti, a potom sva trojica zajedno.

Tada mu rekoše: „Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno... Niti ima među nama prvog ni drugog“. Još posavetovaše svetitelji episkopa Jovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika. Povodom ovoga divnog viđenja spor se reši na taj način što se odredi 12. februar kao zajednički praznik za sva tri ova jerarha.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track