SPC I NJENI VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU SVETA TRI JERARHA: Kurir poklanja IKONU U ZLATOTISKU SA MOLITVOM
Foto: Kurir

SPC I NJENI VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU SVETA TRI JERARHA: Kurir poklanja IKONU U ZLATOTISKU SA MOLITVOM

Društvo -

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka luksuzna ikona u zlatotisku sa molitvom.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveta tri jerarha: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Među Srbima ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme biti u toku godine.

Prema predanju, jednom se u narodu povela rasprava o tome ko je od ova Tri jerarha najveći i tako je došlo do podele među pristalicama njihovim na: vasilijane, grigorijane i jovanite.

foto: Kurir

Episkop evhaitski Jovan imao je viziju u snu. Naime, najpre mu se javiše svaki od ova tri svetitelja, u velikoj slavi i neiskazanoj krasoti, a potom sva trojica zajedno.

Tada mu rekoše: „Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno... Niti ima među nama prvog ni drugog“. Još posavetovaše svetitelji episkopa Jovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika. Povodom ovoga divnog viđenja spor se reši na taj način što se odredi 12. februar kao zajednički praznik za sva tri ova jerarha.

Kurir vam želi srećnu slavu!

(Promo - tekst / Foto:Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track