Najnovije vesti

ALARMANTNO U ČAČKU, RASTE BROJ OBOLELIH OD GRIPA: Posle mališana od dve i po godine, preminula i žena JOŠ DVOJE SE BORI ZA ŽIVOT
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

izgubila bitku posle višečasovne borbe za život

ALARMANTNO U ČAČKU, RASTE BROJ OBOLELIH OD GRIPA: Posle mališana od dve i po godine, preminula i žena JOŠ DVOJE SE BORI ZA ŽIVOT

Društvo

ČAČAK - U Čačku raste broj obolelih od gripa, naročito u prethodne dve nedelje, a prema rečima portparola Opšte bolnice u tom gradu, doktorke Biljane Kočović, starija žena preminula je tokom noći, dok je na intenzivnoj nezi šest pacijenata, od kojih je dvoje životno ugroženo.

Kočović je za RTS rekla da je starija žena primljena u čačansku bolnicu u teškom stanju, sa znacima respiratorne infekcije.

"Borba za njen život je u toku kasnih noćnih sati, nažalost, izgubljena. Reč je o starijoj pacijentkinji, 86 godina, hroničnom bolesniku, znači već je imala bolesti koje su kompromitovale novonastalu situaciju", rekla je Kočović.

Ona je dodala da je zdravstveno stanje pacijenata na intenzivnoj nezi uglavnom nepromenjeno.

"Dvoje pacijenata su u ozbiljnom zdravstvenom stanju, životno su ugroženi i borba za njihov život traje iz minuta u minut. Kada je o ostalim pacijentima reč, možemo da kažemo da je napravljen korak unapred, ka poboljšanju. Međutim, njihovo stanje je i dalje ozbiljno", naglasila je Kočović.

foto: Zorana Jevtić

Prema njenim rečima, kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, dok se za ostale još čekaju rezultati.

Upitana za kliničku obdukciju dvoipogodišnjeg mališana, koji je u subotu preminuo u čačanskoj bolnici, Kočović je rekla da će o rezultatima biti obaveštene sve nadležne institucije. U čačanskoj opštoj bolnici posete su zabranjene od juče u podne. U Moravičkom okrugu laboratorijski je potvrden virus gripa tipa AH1 kod tri pacijenta. 

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od posledica virusa gripa u Srbiji dosada je umrlo 18 ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu. Među prijavljenim je najviše dece uzrasta do četiri godine.

Zavod za javno zdravlje Čačak juče je prijavio epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga, rekla je Dragana Dimitrijević, šef za epidemiološki nadzor "Dr Milan Jovanović Batut".

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...