SENKA PRINCA GLUME JOŠ UVEK ČEKA: Rodno Pančevo nije obeležilo godišnjicu Nebojšine smrti!
Foto: Dado Đilas

zaboravljena godišnjica smrti velikog glumca

SENKA PRINCA GLUME JOŠ UVEK ČEKA: Rodno Pančevo nije obeležilo godišnjicu Nebojšine smrti!

Društvo -

Devetog februara navršilo se godinu dana otkako nas je zbog neizlečive bolesti napustio Nebojša Glogovac, jedan od najvećih glumaca sa ovih prostora, ali Pančevo zvanično ničim nije obeležilo taj datum.

Iako je samo nekoliko dana posle smrti ovog velikog glumca Gradska uprava Pančeva objavila predlog da Kulturni centar ponese ime Nebojše Glogovca, to se do ovog trenutka nije dogodilo. Na zasedanju Skupštine grada koje je održano početkom oktobra podršku ovom predlogu dalo je petnaest odbornika od ukupno sedamdeset. Uprkos ovakvom ishodu glasanja gradonačelnik Saša Pavlov je za lokalne medije izjavio da će odluka najverovatnije biti realizovana do kraja godine.

Ova izjava je usledila nakon što se na ulazu u Kulturni centar Pančeva pojavio grafit „Kulturni centar Nebojša Glogovac”. Do danas, međutim, ova ustanova zove se po starom, a povod - godišnjica smrti NAŠEG glumca - propušten je, piše Pančevac.

foto: Pančevac

Šta će se dalje dešavati sa ovom odlukom, ostaje nam da s vremenom saznamo...

Glumica Milena Predić, koja je i Pančevka, rekla je ovim povodom da je neobeležavanje godišnjice smrti nije nimalo začudilo, jer je u oktobru odbijen predlog da Kulturni centar ponese ime Nebojše Glogovca.

- To samo ukazuje se nema sluha, a ni znanja da se prepoznaju nečiji kvalitet i veličina. Bilo bi dobro organizovati peticiju jer s dovoljnim brojem glasova mislim da bismo mogli to da promenimo - rekla je Milena Predić.

Drugi su, na sreću, bili preduzimljiviji. U ovih godinu dana Glogovčevo ime poneo je Dom kulture u rodnom gradu njegove majke - Nevesinju, a u Beogradu je na zgradu u kojoj je živeo, u Ulici Strahinjića Bana, postavljena spomen-ploča. Na njoj stoji posveta „Princu glume i čudu od čoveka”, kao i stihovi pesme Dušana Stojanovića „Deo svetlosti”. Inicijativa je potekla od studenata jedine klase koju je Glogovac vodio, a ploču je po Stojanovićevoj zamisli izradio umetnički dizajner Dragan Jovanović.

Nagradu primila trogodišnja ćerka

Povodom godišnjice smrti, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 9. februara održana je svečanost na kojoj je kćerki Nebojše Glogovca, trogodišnjoj Sunčici, Voja Brajović uručio najveće glumačko priznanje - nagradu „Dobričin prsten” za životno delo u 2018, kao i nagradu „Miloš Žutić” za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 2016/2017, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije. Tom prilikom predstavljena je i monografija „Nebojša Glogovac” Tatjane Nježić.

U čast Nebojši Glogovcu u Pančevu je u aprilu prošle godine bilo organizovano veče posvećeno njegovom liku i delu. Program su pripremili njegovi prijatelji i saradnici: glumica i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, glumac Vojislav Brajović i filmski reditelji Balša Đogo, Srdan Golubović i Oleg Novković. Tada je bila predstavljena i izložba fotografija iz predstava i filmova u kojima je igrao, koju je priredila Maja Medić. Nebojša, naš sugrađanin Nebojša Glogovac je rođen 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana Glogovca i majke Milene. Porodica se doselila u Opovo kada je Nebojša imao šest godina, a godinu dana kasnije u Pančevo. U našem gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zatim je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Uporedo sa studijama, glumio je u amaterskom pozorištu. Njegov talenat je prepoznao Milenko Zablaćanski, koji ga je i pripremao za prijemni na FDU. Glumu je studirao od 1990. s Natašom Ninković, Vojinom Ćetkovićem i Sergejom Trifunovićem.

Kolege su ga zvale „princ glume”, a prijatelji u Pančevu

od milošte – Lobanja.

Kurir.rs/Pančevac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track