MINISTARKA KUBUROVIĆ: Uz ustavne izmene i novi zakoni o sudijama i tužiocima
Foto: Beta/Miloš Miškov

pravosuđe

MINISTARKA KUBUROVIĆ: Uz ustavne izmene i novi zakoni o sudijama i tužiocima

Društvo -

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas, na početku radova na rekonstrukciji zgrade Pravosudne akademije, kako očekuje da će njeno svečano otvaranje biti za godinu dana a da će se do tada usvojiti ustavne izmene u pravosudnoj oblasti.

"Očekujem da se donesu do tada i novi zakoni o položaju sudija i tužilaca kao i da Pravosudna akademija bude ustavna katerogija", rekla je Kuburović, koja je zahvalila Evropskoj uniji na pomoći u rekonstruciji zgrade Pravosudne akademije.

Prema rečima ministarke Kuburović, Pravosudnu akademiju je prepoznala i Venecijanska komisija kao veoma značajnu za nezavisnost sudija, ali i njihovu odgovornost i efikasnost.

Ona je rekla da je Pravosudna akademija opravdala svoje postojanje i danas, pored toga što je nadležna za obuku nosilaca pravosudnih funkcija, nadležna je i za obuku javnih izvršitelja i javnih beležnika.

Kako je saopšteno prilikom svečanosti, na osnovu odluke Vlade Srbije iz 2015, ministarstvo pravde i Pravosudna akademija iskazali su inicijativu za obezbedjivanjem sredstava za rekonstrukciju zgrade.

Cilj projekta koji je finansirala delagacija EU u Srbiji u okviru IPA projekta 2015, u iznosu od tri milona evra je, kako je navedeno, rekonstrukcija, renoviranje i adaptacija zgrade Pravosudne akademije.

Šef misije EU u Srbije Sem Fabrici je rekao da ta misija zajedno sa vladom Srbije radi na "potpunom uspostavljanju vladavine prava" u Srbiji takom procesa njenog pristupanja EU.

Prema njegovim rečima, u tome su ključna poglavlja o pravosudju i ; ljudskim pravima, obuhvaćena poglavljima 23 i 24, što je neophodno za demokratski život.

Za svaku državu su neophodne profesionalne, nezavisne i obrazovane sudije, istakao je Fabrici.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić je uručio priznanje Kuburović i Fabriciju zbog zalaganja na razvoju Pravosudne akademije, čija će rekonstrusana zgrada, smatra, biti otvorena počektom iduće godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track