MERE ZBOG AFRIČKE KUGE: Masovni odstrel divljih svinja u Srbiji!
Foto: Profimedia

PREVENTIVA

MERE ZBOG AFRIČKE KUGE: Masovni odstrel divljih svinja u Srbiji!

Društvo -

U lovištima u pograničnim delovima prema Rumuniji biće odstreljeno 70 odsto tih životinja, dok će u Negotinskoj Krajini broj jedinki biti smanjen za 50 procenata

Kako bi se predupredila pojava afričke svinjske kuge u Srbiji, lovačka udruženja u 29 lovišta u pograničnom području s Rumunijom i Bugarskom počela su odstrel divljih svinja.

U 20 lovišta u Banatu i Bačkoj biće odstreljeno 70 odsto populacije divljih svinja, dok će u devet lovišta u Negotinskoj Krajini broj divljih svinja biti smanjen za 50 odsto, pošto je zbog prirodne granice koju čini Dunav opasnost od prenošenja zaraze manja.

- Migracija divljih svinja predstavlja najveću pretnju. Tokom februara je, inače, dozvoljen pogonski lov divljači sa psima i hajkama, zbog čega dolazi do veće migracije. Zato je naš predlog da se odstrel radi pojedinačnim lovom sa čeka kako bi se smanjile migracije - kaže za Kurir Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije, i dodaje da manja populacija znači i manji rizik od prenošenja bolesti afričke svinjske kuge, za koju ne postoji lek niti vakcina. On naglašava da stručne službe lovišta organizuju lovce po planu i programu za odstrel divljači:

- Ekonomske štete mora biti, pa od dva zla moramo birati manje. Ćirković ističe da se lovci moraju pridržavati strogih higijenskih mera.

- Na prvom mestu mora se voditi računa o besprekornoj higijeni lovačke odeće, obuće i opreme.

foto: Shutterstock

Predsednik LU "Emil Talijanov" iz Novog Kneževca Atila Agošton, inače veterinar, kaže da ne može da se otme utisku da je država i ranije morala da preduzme odgovarajuće mere:

- Bojim se da je možda i prekasno. Samo rigorozne administrativne mere na granici i lovci mogu da spreče zarazu. Lov će biti dozvoljen tokom marta i aprila.

Bogica Božin, predsednik Lovačkog udruženja "Perjanica" iz Mokrina, kaže da su u njihovom lovištu formirali krizni štab:

- Divljih svinja nema u velikom broju. Mislim da će više posla biti za naše kolege iz Novog Kneževca i drugih mesta kraj Tise.

ČINJENICE Stroge higijenske mere za lovce

- Higijena lovačke odeće mora biti savršena - Lovačke čizme se moraju oprati po izlasku iz lovišta - U istim čizmama nikako ne treba ići u obore s domaćim svinjama - Iznutrice divljih svinja stavljati u specijalne džakove i odvoziti u veterinarske institute na uništenje - Iznutrice nikako ne ostavljati u lovištu - Pribor za obradu mesa divljih svinja (noževe) adekvatno očistiti i sterilisati - Obavezno dezinfikovati vozilo u kom se prevozi meso divljih svinja - Meso divljih svinja ne jesti pre analize i potvrde da je zdravo za ishranu - Analize se rade o trošku lovaca ili lovišta

BROJKE 1.000 dinara košta analiza mesa na trihinelozu 70% divljih svinja biće odstreljeno u Banatu i Bačkoj 50% divljih svinja biće odstreljeno u Negotinskoj Krajini

Kurir.rs/ S. T. - S. U. Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track