Najnovije vesti

NIKOLA JE LUKI DAO JETRU I BUBREG I PODARIO MU NOVI ŽIVOT: Neverovatna priča o prijateljstvu dvojice mladića
Foto: Privatna Arhiva

Hrabro

NIKOLA JE LUKI DAO JETRU I BUBREG I PODARIO MU NOVI ŽIVOT: Neverovatna priča o prijateljstvu dvojice mladića

Društvo

"Zar ne vidiš, tetka, koliko se Luka muči? Ja ću to da uradim, biću donor!", saopštio je mladi heroj Nikola Subašić Lukinoj majci Jeleni Vasiljević

Koliko puta ste čuli od roditelja, prijatelja i bliskih ljudi onu čuvenu: "Dao bih sve, pa i život za tebe". Međutim, malo je onih koji su spremni da to zaista i učine... Jedan od tih retkih iskrenih heroja je Nikola Subašić (25), koji je bez razmišljanja svom prijatelju Luki Vasiljeviću (24) dao bubreg i pola jetre i tako ga spasao i podario mu ono najdragocenije - novi život!

Nikola Subašić živi kao podstanar u domu Vasiljevića, Luka i on su se odmah sprijateljili, a u vreme kada se Luka razboleo, Nikola je radio u zemunskoj bolnici, gde je Luka išao na dijalizu.

foto: Privatna arhiva

Luka ima urođeni nedostatak enzima alfa-1antitripsina, sa 23 godine dijagnostikovana mu je ciroza jetre, a otkazali su mu i bubrezi - od tada se njegov život sveo na dijalizu. Jedina nada za oporavak bila je transplantacija i bubrega i jetre, ali, nažalost, roditelji, članovi porodice i najbliži prijatelji nisu mogli da budu donori.

- Luka nije odustajao, istraživao je i našao bolnicu "Arčibadem" u Turskoj, u kojoj mogu odmah da urade duplu transplantaciju, jer se takve operacije u Srbiji ne rade. Jedno veče mi je Luka rekao: "Mama, Nikola je rešio da mi bude donor". Pitala sam Nikolu da li je siguran, a pošto me zove tetka, odgovorio mi je: "Tetka, daću mu! Što da mu ne dam? Zar ne vidiš, tetka, koliko se on muči? Ja ću to da uradim!" - priča za Kurir Lukina majka Jelena Vasiljević.

foto: Privatna Arhiva

Nakon završene procedure, i nakon što je Ministarstvo zdravlja obezbedilo novac za taj poduhvat, krenuli su na put 1. jula prošle godine.

- Doktor je Luki rekao: "Jedan od 10 umre, da li ste spremni?" On je odgovorio: "Ja nemam izbora." Ni Luka ni Nikola nisu razmišljali o odustajanju.

Transplantacija je obavljena 20. jula. Ispostavilo se da je Nikoli jetra manja nego na snimcima i morali su da odseku čak 70 odsto. Odustali su od bubrega, jer bi mu to ugrozilo život - priseća se Jelena:

- Nakon toga usledile su i brojne komplikacije za Luku, bio je jako loše i trpeo je prevelike bolove, nije smeo da jede ništa. Nekako smo i to izgurali...

U novembru je usledio poziv iz bolnice, znali su da sledi i transplantacija bubrega, na svu sreću, bubreg je proradio na operacionom stolu. Kako kaže Jelena, oporavak je išao brzo, a Luka je bio preporođen.

foto: Privatna Arhiva

Luka nam kaže da s Nikolom ima odnos kao s rođenim bratom i da nijednog trenutka nisu klonuli tokom zajedničke bitke.

- Sad sam okej. Kad mi je rekao da će mi biti donor, obradovao sam se i osećao se spaseno. Bio sam spreman i na ono najgore, ali sam sve to dobro podneo. Nisam se plašio - kratko nam je rekao Luka.

Hrabri Nikola Za mene i mog druga nije bilo druge opcije

Ova dva prijatelja u Beograd su se vratila 24. decembra. Jelena Nikolu gleda kao svoje dete, a kako nam kaže kroz smeh, obojica su dobro, svađaju se kao rođena braća. Skromni, ali hrabri Nikola kaže da se nije dvoumio ni trena. - Verujem da naš slučaj može da motiviše druge da urade isto. U pitanju je bio život mog druga i za mene nije bilo druge opcije, rešio sam da izaberem ovo rešenje koje nikome ne šteti, a Luki spasava život. Dugo je Luka bio slomljen, a kad sam mu saopštio da ću mu dati bubreg i jetru, ozario se. Imali smo jaku veru i uspeli smo - rekao je Nikola.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Privatna arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...