Za vikend vatrogasci imali pune ruke posla

Predrag Marić

Za vikend vatrogasci imali pune ruke posla

Društvo -
Požari su izbili na teritoriji opštine Bor, u reonu Tare, kod Medveđa, kod Kraljeva i da je jučerašnji dan bio rekordan po broju požara, ali da su svi lokalizovani

BEOGRAD - U Srbiji je tokom vikenda usled toplotnog talasa koji je zahvatio zemlju bilo više požara, izjavio je jutros načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić i najavio da će u narednim danima stići jedan helikopter iz Rusije kao tehnička podrška u gašenju požara.

Marić je naveo da su tokom vikenda vatrogasci imali pune ruke posla budući da su izbili požari na teritoriji opštine Bor, u reonu Tare, kod Medveđa, kod Kraljeva i da je jučerašnji dan bio rekordan po broju požara, ali da su svi lokalizovani.

On je naveo i da je jutrošnji požar u Ulici Grčića Milenka gasilo 31 vatrogasac, da je troje ljudi lakše povređeno, a da je jedan vatrogasac zadobio opekotine na ruci, koje su sanirane.

"Još nema informacija o uzrocima tih požara, a u situaciji ekstremno visoke temperatura, gde su stvoreni uslovi da i najmanja iskra stvori požar, potreban je maksimalni oprez", ukazao je Marić.

On je za RTS naveo da je sektor za vanredne situacije spreman ukoliko posle današnjeg zahlađenja ponovo usledi toplotni talas u Srbiji.

Marić je naveo da očekuju dolazak ruskog helikoptera u Niš, koji će biti značajna tehnička podrška i smanjiti angažovanje ljudstva, budući da je samo na gašenju požara u Boru tokom tri dana bilo angažovano 100 vatrogasaca iz cele Srbije i naveo da sektor raspolaže sa dva helikoptera, kao i da Vojska Srbije raspolaže sa dve letilice.

Govoreći o zaštiti od grada, Marić je naveo da je nabavljno 1.500 komada protivgradnih raketa, ali da je neophodno usvajanje zakona o zaštiti od grada kako bi se jednom definisalo finansiranje tih raketa.

"Ovako dolazimo u situaciji da MUP nije u mogućnosti da izdvaja iz svog budžeta, a od vlade dobijamo samo povremeno sredstva za to, i nikada se ne nabavi dovoljni i nikada izvan sezone", rekao je Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track